Върховният избирателен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за повторно

...
Върховният избирателен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за повторно
Коментари Харесай

Ердоган успя - пак ще има избори в Истанбул

Върховният изборен съвет на Турция (ВИС) се произнесе за наново осъществяване на локални избори в Истанбул, съобщи представителят на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСА), представен от Анадолската организация.
Решението да се касират локалните избори пристигна откакто ръководещата партия разкри нови доказателства за нередности по време на вота, съобщи БГНЕС.
На локалните избори на 31 март претендента на Националния алианс от опозиционната Републиканска национална партия Екрем Имамоглу завоюва със единствено 13 729 гласа разлика. След изборите последваха продължителни полемики и възражения на партията на Ердоган по отношение на законосъобразността на извършения избор. Малко по-късно ръководещата партия подаде изключително несъгласие до ВИС по отношение на вота.
Извънредното несъгласие на ПСА попада в четири категории: нередности в описите, съществени несъответствия сред броя на записаните и броя на гласувалите. Освен това някои от ръководителите на комисиите, както и техните членове не са били държавни чиновници, както закона изисква. Според ръководещата партия има големи несъответствия и в протоколите с мокри подписи и печати. Имало е и празни и непопълнени протоколи, както и нередовни регистрации на гласоподаватели. Всички тези причини обаче наподобяват на мнозина единствено като предлог за Ердоган да не губи най-важния град в Турция, на който той беше кмет .
Повторното гласоподаване ще се организира на 23 юни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР