Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на починало

...
Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на починало
Коментари Харесай

Трябва ли роднините да имат право на достъп до Facebook профила на починал човек?

Върховният федерален съд в Германия постанови, че родителите на умряло момиче имат права над нейния профил във Фейсбук. Случаят още веднъж разсъни въпроси по тематиката какво би трябвало да се случва с сметките на умряли хора в обществената мрежа.

15-годишното момиче е било прегазено от трен през 2012 година Родителите са желали достъп до Facebook-а ѝ, защото са се съмнявали, че може да се е самоубила. Това е било значимо освен по прочувствени, а и по юридически аргументи, защото при положение на самоубийство машинистът на влака би трябвало да получи отплата, написа BBC.

Фейсбук отхвърля достъпа до профила, базирайки се на изискванията за дискретност на контактите на момичето в мрежата. Според политиката си, компанията разрешава на родственици на умряли хора единствено непълен достъп до профилите им и единствено в случай че тези профили бъдат превръщани в онлайн мемориали или изтривани.

През 2015 по-долна правосъдна инстанция отсъжда в интерес на родителите на база правото на завещание на частната преписка. През 2017 година обаче, след обжалване, съдът дава поддръжката си на Фейсбук с обяснението, че всевъзможни връзки на момичето със уеб страницата са завършили със гибелта ѝ.

След това казусът е отправен до Върховния федерален съд, който още веднъж отсъжда в интерес на родителите. Според арбитър Улрих Хелман предаването на онлайн информация не е по-различно от предаването на дневник или писмо на околните и би трябвало да се третира по същия метод. В претекстовете си той добавя, че родителите имат право да зная с кого е общувала щерка им, защото към момента е била малолетна.

В последните години Фейсбук си завоюва остри рецензии в Германия, най-много заради всеобщото разпространяване на подправени вести в платформата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР