Върховният електорален съд на Бразилия (TSE) реши да стартира разследване

...
Върховният електорален съд на Бразилия (TSE) реши да стартира разследване
Коментари Харесай

Бразилски съд разследва президента Болсонаро

Върховният електорален съд на Бразилия (TSE) реши да започва следствие против крайнодесния президент Жаир Болсонаро поради негови изказвания, в които твърди, че ще има измами на президентските избори следващата година, съобщи „ Ройтерс “.

Държавният глава, който се чака да се кандидатира за втори мандат на поста през 2022 година, неведнъж е казвал, че системата за електронно гласоподаване в Бразилия е уязвима на измами, а по-рано негови поддръжници стачкуваха в няколко града с апел за промени в системата.

От TSE са дали своят вот да проверяват Болсонаро, откакто той упрекна членове на съда в съучастничество в поддържането на системата за гласоподаване, която би помогнала на някогашния ляв президент Луис Инасио Лула да Силва да се върне на власт.

Лидерът от ден на ден упорства за приемането на хартиените бюлетини, които могат да бъдат одитирани, формирайки смесена система, при която електронните урни също биха разпечатвали разписки, които могат да бъдат прегледани, в случай че някой резултат бъде оспорен.

Вчера 18 дейни и някогашни членове на Върховния съд на Бразилия, които извършват и функционалностите на съдии в TSE, оповестиха, че изборната система е свободна от операции. В изказване те разясниха, че страната „ е отстранила историята на изборните измами “.

Критиците означават, че Болсонаро, сходно на някогашния президент на Съединени американски щати, Доналд Тръмп, сее подозрения в изборите, с цел да си проправи път към това да не одобри вероятно проваляне през 2022 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР