Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей направи днес

...
Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей направи днес
Коментари Харесай

Протестите в Иран секнаха мълчанието на аятолах Хаменей – обвини САЩ и ционистите

Върховният нравствен лидер на Иран аятолах Али Хаменей направи през днешния ден първото си обществено изказване по адрес на най-големите от години митинги в страната, като разгласи, че те са планувани от Съединени американски щати и Израел, съобщи АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
Той окачестви гибелта на 22-годишната Махса Амини след арест от нравствената полиция като " печален случай ", който " покърти сърцата ни ", само че остро осъди " размириците " като задграничен скрит план за дестабилизиране на Иран. Думите му повтаряха предходни мнения на иранските управляващи по отношение на протестното придвижване, почнало с вестта за гибелта на младата жена.

" Тези безредици са планувани ", съобщи аятолахът пред курсанти от полицейско учебно заведение и добави: " Ще кажа ясно, че тези безредици и неустойчивост са създадени от Америка и ционисткия режим и техните наемници ". Според висшия шиитски свещеник " тези дейности не са естествени, те са противоестествени ".

Междувременно общонационалните митинги в Иран, разпалени от гибелта на Амини, навлизат в третата си седмица макар старанията на режима да ги потуши, включително с блокиране на достъпа до интернет. Тези митинги се наслагват върху недоволството в иранското общество поради растящите цени, високата безработица, обществените ограничавания и политическите репресии.

Най-големият механически университет в Иран спря от през днешния ден присъствените занятия след съпроводени с принуждение произшествия сред студенти и силите за сигурност в Техеран. Това заяви локална организация, представена от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според организация Мехр 200 студенти се били събрали през вчерашния ден следобяд в Техническия университет " Шариф " и са скандирали лозунги, враждебни към настоящата религиозна система в Ислямската република, като " Жена, живот, независимост! " или " Студентите избират гибелта пред унижението! ".

Те са протестирали поради гибелта на 22-годишната Махса Амини и ареста на студенти, арестувани по време на неотдавнашните демонстрации.

По време на размириците в университета полицията е стреляла с муниции с багра, стоманени сачми и е употребила сълзотворен газ. Сили за сигурност и цивилни служители на реда бяха ситуирани нощес пред северния вход на университета, оповестява организацията. За да успокои обстановката, министърът на науката Мохамад Али Золфигол влезе в университета, с цел да беседва със студентите, като стартира разговор и със силите за сигурност, ситуирани към образователното заведение.

Вчера ръководителят на иранския парламент предизвести, че митингите поради гибелта на млада жена в полицейския арест могат да дестабилизират страната и прикани силите за сигурност да се оправят сурово с тези, които съгласно него нарушават сигурността.

Мохамед Багер Калибаф съобщи пред Народното събрание, че за разлика от актуалните митинги, които съгласно него целят събаряне на държавното управление, предходните демонстрации на учители и пенсионери за заплатите са били ориентирани към промени.

" Важният миг при (предишните) митинги беше, че те търсеха промени, а не целяха събаряне на системата ", сподели Калибаф. " Призовавам всички, които имат някакви (причини да) стачкуват, да не разрешават митингът им да се трансформира в дестабилизация и събаряне на институциите ", съобщи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР