Върховният административен съд (ВАС) задължи съдебните кадровици да разгледат по

...
Върховният административен съд (ВАС) задължи съдебните кадровици да разгледат по
Коментари Харесай

Съдът задължи ВСС да се произнесе по първото искане за уволнението на Гешев

Върховният административен съд (ВАС) задължи правосъдните кадровици да прегледат всъщност първото искане за уволнението на основния прокурор Иван Гешев, което бе импортирано от служебния правосъден министър Янаки Стоилов. Така шефът на държавното обвиняване е изправен пред вероятността да бъде подложен на нескончаем напън, тъй като новият правосъден министър Надежда Йорданов скоро счита да внесе настрана искане с други главния.

През юни м.г. Висшият правосъден съвет (ВСС) отхвърли като " неприемливо " първото искане за отстраняването на Гешев. То бе стимулирано от Янаки Стоилов с отчет, който бе направен от екипа на вътрешния министър Бойко Рашков. Гешев бе упрекнат в уронване на престижа на правосъдната власт и нарушение на Етичния кодекс на магистрата.

Дебатът продължи близо седем часа и сподели на цялото общество, че шефът на държавното обвиняване има непробиваемо болшинство в този състав на Висш съдебен съвет. Повечето от членовете на съвета обясниха, че правосъдният министър няма право да желае предварителното преустановяване на мандата на Гешев, а неотдавнашното решение на Конституционен съд сложи под въпрос професионалните качества на огромна част от членовете на Висш съдебен съвет.

По време на дебата в правосъдния съвет основният прокурор Иван Гешев отново се разгласи за жертва на нелегитимна политическа офанзива от служебното държавно управление.

В настояването, импортирано от Янаки Стоилов, проблематичните дейности на Гешев бяха систематизирани в няколко точки.

Първо се посочваше разгласяването на данни от досъдебни производства, в това число изборно издание на данни от подслушани диалози, по които протича президентът Румен Радев, както и подслушаните диалози, които прокуратурата разгласи, с цел да поддържа тезата си, че Васил Божков стои зад антиправителствените митинги против Борисов и Гешев.

Уволнението на Иван Гешев бе поискано и поради нахлуването на 9 юли 2020 година по предписание на Гешев на чиновници от Бюрото по отбрана в президентството. Третият мотив бе, че Гешев е въвел свои правила, с които се погазва законовият принцип за инцидентно разпределението на преписките в прокуратурата.

Мотивите в настояването до Висш съдебен съвет бяха над 100 страници, само че членовете на съвета отхвърлиха да ги прегледат всъщност.

Конституционният съд обаче единомислещо реши, че правосъдният министър има право да инициира произвеждане за отстраняването на основния прокурор. Това решение на Конституционен съд задвижи спряното произвеждане във Върховния административен съд.

Сега тричленен състав на Върховен административен съд излезе с определение, че Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност. Съдебните кадровици могат да апелират пред петчленен състав, само че не е ясно на какво съображение, тъй като решението на Конституционния съд е ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР