Върховният административен съд (ВАС) спря придобиването на регионалната Нетуоркс-България“ ЕООД

...
Върховният административен съд (ВАС) спря придобиването на регионалната Нетуоркс-България“ ЕООД
Коментари Харесай

Върховният съд спря една от сделките на Vivacom

Върховният административен съд (ВАС) спря придобиването на районната „ Нетуоркс-България “ ЕООД от „ Българската телекомуникационна компания “ АД (оперираща под марката Vivacom). Сделката се връща за нов обзор в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която наподобява е неглижирала серията от поглъщания на телекома, пренебрегвайки опасенията за несъразмерна централизация.

Походът на Vivacom стартира малко откакто мобилният оператор стана благосъстоятелност на United Group. Първите крачки бяха направени със покупко-продажбите за софийските интернет снабдители Net1 и ComNet и пловдивския кабелен оператор N3. Скоро по-късно пристигна съглашението с русенската „ Нетуоркс “ и още три нейни сдружения. В края на 2021 година бе оповестено и съглашение за изкупуване на 100% от капитала на друга известна в района компания – „ Телнет “ ООД, която доставя интернет и телевизия в над 110 обитаеми места в областите Велико Търново, Русе и Габрово.

Комисия за защита на конкуренцията разреши всички покупко-продажби без последната – тази за „ Телнет “, чийто обзор през март постави на пауза поради висящи каузи по другите. Миналия месец излезе с решение, че ще постави повече старания да разбере дали Vivacom няма да концентрира прекалено много пазарна мощност.
 Комисия за защита на конкуренцията най-сетне се загледа в експанзията на Vivacom
Една от рецензиите към Комисия за защита на конкуренцията е, че е разглеждала всяка от покупко-продажбите поотделно и в ролята си на народен регулатор не е приложила нужния сложен метод. Затова и в този момент не е изненада...
...решението на Върховен административен съд за „ Нетуоркс “
В него се акцентира още, че Комисия за защита на конкуренцията не е взела поради изложените от Комисията за контролиране на известията опасения в посока на евентуалната централизация, както и тези на съперниците.

Решението на Върховен административен съд на процедура връща процеса по обзор на договорката в Комисия за защита на конкуренцията изначало. Предвид към този момент финализирани основни покупко-продажби и декларираната готовност на регулатора да изследва по-задълбочено и последната (за „ Телнет “), не е ясно дали тази за „ Нетуоркс “ ще мине.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинВиваком Vivacom БТК договорка усвояване Комисия за защита на конкуренцията консолидация придобиване ПоследниНай-четениКомпании 16 Върховният съд спря една от покупко-продажбите на Vivacom Бюджет и финанси 116 „ Лукойл Нефтохим “ преведе 90 млн. лева предплатен налог в бюджета Крипто 176 „ Черната кутия “ Binance: Състоянието на най-голямата криптоборса е тайнственост Бюджет и финанси 188 Япония раздруса пазарите с изненадваща смяна в паричната политика Любопитно 13548 Американски режисьор снима „ най-красивия голф клуб в света “ в България Компании 2177 Yettel възнамерява да събере 127 тона електронни боклуци до 2028 година Компании 1928 Българската „ Мегапрофил ИГ “ удвоява производството си в Русе Политика 1708 Кабинетът възнамерява отстъпки за пътешестване с БДЖ и публичен превоз Всички вести
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР