Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за

...
Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за
Коментари Харесай

ВАС спря конкурсите за директори на училища

Върховният административен съд (ВАС) спря действието на Наредбата 16 за осъществяване на състезания за заемане на длъжността „ шеф “ в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и учебното обучение, оповестиха от съда.

Мярката е подхваната до привършване на правосъден спор по тъжба на на шефа на СУ „ Д-р Петър Берон “ в Пазарджик, в качеството й на участник в конкурс. Целта на прекъсването на действието на наредбата е да се обезпечи отбрана на лицата, подали тъжба или митинг, какъвто е казусът с шефа на пазарджишкото учебно заведение.

Наредбата е издадена на 1 юли 2022 година от министъра на образованието и науката и е обнародвана на 5 юли тази година. Според висшите магистрати, в случай че оповестените състезания за заемане на длъжността „ шеф “ на институции в системата на предучилищното и учебното обучение продължат при действието на оспорения нормативен акт, това би лимитирало опциите на жалбоподателя за сполучливо присъединяване в състезанието, поради вероятно противоречие с поставените в Наредбата условия към претендентите.

Евентуалната незаконосъобразно образувана комисия, която ще прави оценка качествата на претендентите, опцията за субективизъм при оценката, въздействат директно върху законосъобразността на състезанието и директно засягат всеки участник в този конкурс, допълват от Върховен административен съд. Като съдиите показват, че провеждането на стотици състезания при незаконосъобразни правила би представлявало фактически съществено засягане на публичния интерес.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР