Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе на 4 ноември

...
Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе на 4 ноември
Коментари Харесай

Манолова скочи на ЦИК заради ръчното броене, макар преди да настояваше за него - ето кога ще се произнесе ВАС

Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе на 4 ноември в 10 часа против решението на ЦИК за ръчно броене на контролните разписки от машинното гласоподаване на 14 ноември.

В пленарната зала жалбоподателят Мая Манолова съобщи, че решението на ЦИК е погрешно и незаконосъобразно. Тя не изрече повече докара и изиска съдът да анулира решението на ЦИК.

Според Манолова няма никакви претекстове за приемане на настрана решение на ЦИК за ръчно преброяване на контролните разписки, само че ще удължи времето на СИК. В изискванията на ковид е недопустимо, уточни тя, добавяйки, че разписките нямат никаква правна отбрана.

По думите ѝ контролните разписки нямат състав и темперамент на документ.

Това обаче влиза в известно несъгласие с предходни нейни изявления . През 2019 година тя беше един от главните защитните на тезата, че, с цел да не се манипулира вота.

Сега от партията на Манолова ИБГНИ пуснаха тъжба до Върховен административен съд да анулира решението на ЦИК за преброяване на контролните разписки.

Адвокат Николай Хаджигенов пък съобщи, че решението на ЦИК вкарва дублиращи резултати от машинното гласоподаване, което обезсмисля самото гласоподаване. Контролните разписки могат да се броят единствено тогава, когато машините блокират или има някакъв механически проблем, аргументира се Хаджигенов.

Останалите жалбоподатели от Демократична България и " Продължаваме смяна " не предявиха други доказателствени претенции и също настояха Върховен административен съд да анулира решението на ЦИК. Според тях решението на ЦИК опонира на буквата на закона и Изборният развой се слага под подозрение от незаконосъобразните решения на ЦИК.

От страна на ЦИК нямаше представители в правосъдната зала.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР