Върховният административен съд (ВАС) ще отправи запитване до Съда на

...
Върховният административен съд (ВАС) ще отправи запитване до Съда на
Коментари Харесай

ВАС прати видеонаблюдението в Съда на ЕС

Върховният административен съд (ВАС) ще насочи питане до Съда на Европейски Съюз по проблема с видеонаблюдението на изборите. Основният въпрос е дали снимането на броенето на бюлетините е възможно по европейския Регламент за отбрана на персоналните данни (GDPR).

Отговорът на магистратите в Люксембург ще предопредели решението на българските съдии, до момента в който Народното събрание е на път да позволи видеозаснемане непосредствено през Изборния кодекс.

Българският висши съдии регистрират в своето определение, че членовете на секционните изборни комисии имат обществено качество и извършват законово регламентирана, социална активност. В този смисъл тяхното снимане и проявление не би трябвало да основава колизия с европейското право.

" Те се записват обществено, участват обществено и са налични и разпознаваеми за всички гласоподаватели в процеса на гласоподаване ", споделя съставът на Върховен административен съд.

Точно преди изборния ден Върховният административен съд (ВАС) остави видеонаблюдението на броенето на бюлетините в изборната нощ отвън закона, оставяйки без разглеждане настояването за прекъсване на действието на напътствията на ЦИК.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР