Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото за видеозаснемането и

...
Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото за видеозаснемането и
Коментари Харесай

ДБ поиска връщане на “бързата писта” за всички дела по актове на ЦИК

Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото за видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините. Делото се води по тъжба на “Демократична България ” против инструкции на Централната изборна комисия ( ЦИК ) и Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), с които бе неразрешено снимането на обработването на гласовете в секционните комисии след края на изборния ден. 

Върховен административен съд не съумя да се произнесе преди изборите на 4 април, без значение че магистратите насрочиха делото в съкратени периоди. С процедурни хватки обаче ЦИК и КЗЛД направиха всичко допустимо процесът да се забави и решението да остане за след изборите. Днес юристът Надежда Йорданова, която е и определена за депутат от “Демократична България ”, уточни какви ще бъдат законодателните начинания на обединяването против невъзможността за разглеждане в бързи правосъдни производства на някои актове на ЦИК. „ Това, което ще създадем, е още в първия ден на Народното събрание да внесем предложение за изменение на Изборния кодекс цялата тази правосъдна авантюра и неизясненост да бъде отстранена, всеки един спор, засягащ изборния развой да се взема решение по един единствен ред – в бързи разногласия, и да осигурим съществуването на професионална ЦИК , която да работи в публичния интерес, доста по-стегнато, доста по- професионално и с по-голямо достолепие “, разяснява Йорданова пред Нова телевизия.

Тя уточни, че видеонаблюдението е е значима гаранция за жителите, че техният глас ще бъде вярно преброен и вярно отразен в протоколите. “Тук не приказваме за воайорство в персоналния живот на хората, приказваме за хора, които имат длъжностен дълг, членове на групов орган, а точно секционните изборни комисии ”, добави тя и уточни, че настояването на “Демократична България ” е за снимане само на бюлетините и секционните протоколи, не на лица или глас на членовете на комисиите. “Ако загрижеността на ЦИК е действителната отбрана на персоналните данни на членовете на секционните изборни комисии, да си отворят личния уебсайт и да видят, че на него от години обратно има три имена и саморъчен автограф на всеки един от членовете. Ако това е защита на персоналните данни, аз съм много обезпокоена и учудена ”, отговори тя на изказванията на ЦИК , че с видеозаснемането се нарушават персонални данни. На делото на следващия ден се чака мнение на Върховен административен съд дали ще допусне поисканото от КЗЛД преюдициално питане до Съда на Европейски Съюз за умозаключение за видеозаснемането. Според Демократична България това искане е безпричинно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР