Върховният административен съд (ВАС) принуди членовете на Висшия съдебен съвет

...
Върховният административен съд (ВАС) принуди членовете на Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Съдът принуди ВСС да разгледа случая Жоси

Върховният административен съд (ВАС) принуди членовете на Висшия правосъден съвет да прегледат случая с прехвърлянето на акциите на млечната компания " Жоси " на името бащата на основния прокурор Иван Гешев – Стоимен Гешев. Решението може да се апелира.

Върховните съдии одобряват, че настояването на министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор е възможно за разглеждане, когато се отнася до изказвания за осъществени дейности или бездействия в границите на мандата на основния прокурор. Случаят " Жози " датира от 2013 година, когато Гешев е редови прокурор в Софийската градска прокуратура.

Съдът обаче твърди, че Висш съдебен съвет дължи изговаряне за свършеното от прокуратурата по този случай в границите на мандата на Гешев като основен прокурор.

Пред правосъдния съвет Иван Гешев се разгласи за жертва на политическа офанзива от страна на изпълнителната власт. По същото време съдружниците му във Висш съдебен съвет отхвърлиха близо половината причини на правосъдения министър за неговото уволняване. В сряда, 18 май, Висш съдебен съвет ще прегледа едновременно двете претенции за уволнението на Гешев – едното е импортирано още от тогавашния длъжностен правосъден министър Янаки Стоилов, а второто - от сегашния министър Надежда Йорданова.

Случаят " Жоси " наподобява като най-неудобният за Гешев от всички проблеми поради съществуването на документи за прехвърлянето на 2% от капитала на компанията на името на татко му Стоимен. Главният прокурор и до момента не е обяснил по какъв начин се е стигнало до издаването на тези документи. Той очевидно и няма желание да се изяснява с изказванието, че това не е негова работа, а на татко му.

Съсобственикът в " Жоси " Георги Цолов Георгиев твърди, че е изискал подпомагане от прокурор Иван Гешев в борбата против съдружника си Симеон Присадашки преди близо 9 години. След това е трансферирал на бащата на Гешев дял във компанията си. Към момента няма спънки за вписването в Търговския указател на собствеността на бащата Гешев в " Жоси ", само че това би го направило дебитор на Национална агенция за приходите, защото компанията се намира в процедура по неплатежоспособност.

Историята с " Жоси " се случва, когато Иван Гешев е прокурор в Софийската градска прокуратурата. Случаят бе изваден нескрито при следствие на Bird.bg и гражданската организация БОЕЦ през предходната година.

" Губи ми се към този момент този интервал ", сподели Гешев пред Висш съдебен съвет и подсети, че татко му скоро ще стане на 83 години, само че към момента самичък дава отговор за дейностите си.
Главният прокурор изясни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно произвеждане по този случай, а той се е явил да дава сведения пред прокурор. Гешев сподели, че прокурорският акт ще бъде качен на уеб страницата на Висш съдебен съвет.

" Нямам какво да укривам, няма от какво да ме е позор ", изясни Гешев на 4 април, само че към момента няма никакво пояснение по какъв начин по този начин татко му внезапно се е оказал получател на 2% от акциите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР