Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд София

...
Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на Административен съд София
Коментари Харесай

ВАС: Заповедта на Панов за спиране на Единната информационна система във ВКС е нищожна

Върховният административен съд (ВАС) удостовери решението на Административен съд София – град, с което беше оповестена за оскъдна заповедта на някогашния ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов за прекъсване на потреблението на Единната осведомителна система на съдилищата (ЕИСС) във Върховния касационен съд (ВКС).

Върховните магистрати от касационната инстанция одобряват, че оспорената заповед е оскъдна, призната е от незапознат орган и при липса на годно правно съображение за издаването й. Компетентният орган, който утвърждава потреблението на осведомителни система в органите на правосъдната власт е Пленумът на Висшия правосъден съвет. Съгласно наредбите на Закона за правосъдната власт не съществува законова хипотеза това пълномощие да се дава на пленумите на съдилищата или на техните ръководители. В този смисъл обосновани са изводите на първоинстанционния съд, че с нареждането да се прекрати работата на ЕИСС и да се премине към прилагане на АСУД се изземва непозволено подготвеност и се постановява акт, който е напълно отвън пълномощията на ръководителя на Върховен касационен съд и Пленума на Върховен касационен съд.

Съдебният състав обезсилва отчасти решението на първоинстанционния съд, в частта, в която Административен съд София – град се е произнесъл и по тъжба на юрист Николай Баташки. В тази част решението е неприемливо, защото първичната тъжба е неприемлива, заради липса на директно и директно засягане на правната сфера на този жалбоподател.

Решението е дефинитивно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР