Върховният административен съд /ВАС/ потвърди окончателно решението на Административен съд-Пловдив

...
Върховният административен съд /ВАС/ потвърди окончателно решението на Административен съд-Пловдив
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на НЗОК срещу УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив

Върховният административен съд /ВАС/ удостовери дефинитивно решението на Административен съд-Пловдив в интерес на УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД-Пловдив, отхвърляйки жалбата на Националната здравноосигурителна каса .

Припомняме, че мотив за делото беше осъществената инспекция от НЗОК в Клиниката по кардиохирургия на най-голямата болница УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД–Пловдив, за неизвършени интервенции и други медицински действия на пациенти на лечебното заведение, регистрирани за възнаграждение към НЗОК по КП 116.

През април 2023 година проверяващият публицист Тина Ивайлова показа на феновете видеорепортажи с пациенти на болничното заведение с изказванието че са осъществени “фиктивни интервенции ” в Клиниката по кардиохирургия . Лечебното заведение и клиниката бяха упрекнати в “източване на бюджета на Националната здравноосигурителна каса в огромни размери ” , базирайки се на осъществената по-рано инспекция на НЗОК.

Проверката на здравната каса приключва с протокол за нарушавания и заповед за отчасти преустановяване на контракта по КП 116, а УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД-Пловдив подава тъжба пред Административния съд Пловдив против наложените наказания.

С решение от април месец 2023 година на Административния съд-Пловдив заповедта е анулирана, а НЗОК е наказана да заплати разходи на лечебното заведение . От здравната каса е подадена тъжба против решението на първата инстанция до Върховен административен съд. Заключението на висшия съд е, че касационната тъжба е неоснователна, като оставя в действие Решение № 646/04.04.2023 година постановено по адм. дело № 2121/2022 год. по разказа на Административен съд-Пловдив.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР