Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Министерски съвет (МС)

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Министерски съвет (МС)
Коментари Харесай

ВАС отмени решение на МС за украинските бежанци


Върховният административен съд (ВАС) анулира решение на Министерски съвет (МС) от 30 март 2022 година, обвързвано с даване на краткотрайна протекция на разселени лица от Украйна и за изменение на Националния проект за деяние при краткотрайна протекция в Република България, оповестиха от съда. 

По силата на решението на държавното управление украинските жители, бягащи от войната в тяхната страна, могат да получават краткотрайна протекция и без експлицитното им волеизявление и регистрация за използването ѝ, в период до 15 април 2022 година

Според съдиите плануваният период съставлява рестриктивно изискване, което опонира на правото на Европейски Съюз.  Също по този начин държавите-членки на Европейски Съюз нямат право да одобряват понеблагоприятни условия от тези, избрани в Директива 2001/55/EO, по отношение на минималните стандарти за даване на краткотрайна протекция при положение на всеобщо нахлуване на разселени лица.

Върховен административен съд отбелязва, че решението на Министерски съвет влиза в несъгласие с задачите на директивата и по този метод не може да отговори на нуждата от гарантиране на безвредното прекосяване на лицата за завръщане в тяхната страна или район по генезис. Също по този начин съдиите постановяват, че решението опонира и на наредбите на Закона за убежището и бежанците (ЗУБ), в който не е планувана опция краткотрайната протекция да бъде получавана без регистрация на лицата и да бъде лимитирана до избрана дата, допълват от съда.

Незаконосъобразно е и плануваното в обжалваното решение лица с непознато поданство или без поданство да получават краткотрайна протекция без експлицитното им волеизявление. Това ги лишава от опцията да изберат да аплайват за незабавна протекция или да аплайват за самостоятелна интернационална протекция, каквато опция им е предоставена по силата на Решение за осъществяване (EC) 2022/382 на Съвета от 4 март 2022 година и член 17 и член 19 от Директива 2001/55/ЕО, означават още от съда.

Решението на Върховен административен съд не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР