Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд София-град

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд София-град
Коментари Харесай

Върховният съд обяви за нищожен акт за 329 милиона лева срещу фирма на Васил Божков

Върховният административен съд (ВАС) анулира решение на Административен съд София-град по административно дело от 2020 година и разгласи за незабележим акт за определяне на обществено държавно взимане (АУПДВ) на " Еврофутбол " ООД, оповестиха от съда. Той е бил натрапен от Държавната комисия по хазарта на компанията, благосъстоятелност на укриващия се в Дубай предприемач Васил Божков, и съгласно медийни изявления е на стойност близо 329 милиона лева (261 млн. лева такси и 67.7 млн. лева лихви).

Делото е формирано по две касационни тъжби, подадени от " Еврофутбол " ООД, посредством адв. Стойчев, и от Изпълнителния шеф на Национална организация за приходите /НАП/, посредством адв. Русанова.

С днешното си решение по административно № 6850 от 2021 година висшите магистрати не се произнасят всъщност за дължимостта на сумите. Нищожност на акта е оповестена поради друго - открити нарушавания по процедурата, по която е открито общественото държавно взимане.

Съгласно закона, ръководителят на Държавната комисия по
хазарта е трябвало да дефинира различен орган в комисията, който да издаде акта, защото е правно неприемливо еднакъв орган да е овластен по едно и също време с подготвеност да издаде акта, и с такава да се произнесе при оспорването му по административен ред.

Анализът на предоставените на ръководителя пълномощия по закон (чл. 31 от Закона за хазарта), както и кръгът на функционалностите, предоставени по подготвеност на Държавната комисия по
хазарта, демонстрира, че няма йерархично по-горестоящ орган над ръководителя, който по административен ред да може да прегледа тъжба против публикуван акт за определяне на обществено държавно взимане.

Поради откритите процедурни нарушавания, висшите магистрати одобряват, че ръководителят на Държавната комисия по
хазарта не е разполагал с материална подготвеност по степен да издаде оспорения акт. Правната последица от тази непросветеност е посочена и в диспозитива на тълкувателно дело № 2 от 15 май 1991 година на Върховния съд, в който се отбелязва, че административен акт, публикуван от незапознат по степен орган, е незабележим.

" Воден от горното, Върховният административен съд, Осмо поделение

РЕШИ:

ОТМЕНЯ решение №1412 от08.03.2021година, постановено по адм. дело №2519/2020 година по разказа на Административен съд София-град и вместо него постановява:

ОБЯВЯВА ЗА НИЩОЖЕН Акт за определяне на обществено държавно взимане №5/14.02.2020година публикуван от ръководителя на Държавната комисия по
хазарта.

Решението не предстои на обжалване ", написа в решението от 8.11.2022г. на Върховен административен съд.

Подробности за него

На 29 юли Върховен административен съд дефинитивно отхвърли жалбите на " Еврофутбол " и " Национална
лотария " срещу решения на Държавната комисия по хазарта за използване на насилствена административна мярка - дефинитивно лишаване на притежаваните лицензи, напомня Българска телеграфна агенция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР