Върховният административен съд (ВАС) отмени на първа инстанция редица текстове

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени на първа инстанция редица текстове
Коментари Харесай

ВАС отмени редица задължения за онлайн търговците

Върховният административен съд (ВАС) анулира на първа инстанция редица текстове от злощастната разпоредба Н-18, които са свързани с отчитането и съхраняването на фискални данни от търговците в електронна среда. Делото пред Върховен административен съд беше формирано през предходната година по тъжби на над четиридесет организации и компании.

Съдът афишира, че при приемането на промените в наредбата са позволени основни нарушавания на разпоредбите, които са задоволително съображение за тяхната незаконност. Основният проблем е, че тези текстове от наредбата са признати без претекстове, а по-късно не е имало разискването. Отменени са член 3, алинея 16, член 16, алинея 3, член 38, алинея 4, член 52б, член 52 г, член 52д, член 52и, член 52к, алинея 2, член 52н и обвързваните с тях приложения № 34 и 35 от наредбата.

“Налице е и нарушаване на член 77 Административнопроцесуален кодекс, според който способният орган издава нормативния административен акт, откакто разиска плана дружно с показаните мнения, оферти и възражения. В случая не е налице разискване “, се споделя в решението на Върховен административен съд.

Върховните съдии одобряват, че са нарушени и условията на Директива Европейски Съюз 2015/1535. Според нея би трябвало да бъде изпълнена процедура за даването на информация в областта на техническите регламенти и правила по отношение на услугите на осведомителното общество.

Отмяната на текстовете от Н-18 сигурно ще понижи разноските и бюрократщината при ръководство на компания за онлайн търговия. Съдът отстранява задължението да съхранява данните за изпращането на всеки фискален бон, анулира се наложителния надзор на фискалните устройства от Българския институт по метрология
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР