Върховният административен съд (ВАС) отмени част от правилата, по които

...
Върховният административен съд (ВАС) отмени част от правилата, по които
Коментари Харесай

Съдът отмени служебното изчисляване на тока при повреден електромер

Върховният административен съд (ВАС) анулира част от разпоредбите, по които служебно се дефинира потреблението на ток от битови и фирмени консуматори, когато електромерът е развален или липсва . Това заяви прокуратурата, която е оспорила наредбите на някогашната Държавна комисия за енергийно и водно контролиране (ДКЕВР).

Те са признати през 2013 година, а държавното обвиняване е отнесло казуса пред съда през предходната година.

Отменените на първа инстанция текстове уреждат разпоредбите, по които до момента електроразпределителните сдружения са изчислявали потреблението на клиентите си, които нямат електромер или уредът за премерване е развален, превключва неопределено от дневна на нощна цена, или е бил манипулиран. Прокуратурата ги е оспорила, тъй като пресмятането е едностранно - от компанията-оператор, а по тази причина е непублично и непрозрачно.

Според анулираните правила до момента при щета или неточна работа на тарифния комутатор регистрираната електрическа сила се разпределяше на база на подобен предишен интервал. При неналичието на подобен количествата се коригираха в съответствие 60 на 100 за дневна и 40 на 100 за нощна цена.

Сегашната Комисия за енергийно и водно контролиране (КЕВР) е наказана да заплати 20 лева за обнародването на правосъдното решение в " Държавен вестник " и може да го апелира пред петчленен състав на съда или да промени нормативния акт.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР