Върховният административен съд (ВАС) отказада разгледа жалбата на Агенцията по

...
Върховният административен съд (ВАС) отказада разгледа жалбата на Агенцията по
Коментари Харесай

Евролаб остава на Капитан Андреево след забавена такса от 70 лв. от Агенцията по храните

Върховният административен съд (ВАС) отказада прегледа жалбата на Агенцията по храните против решението, което разрешава частната компания " Евролаб 2011 " да остане на границата с Турция.

През май 2022 година някогашният шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Христо Даскалов издаде заповед, с която приключи подписания контракт за наем на пространствата на границата с частната компания. " Евролаб " подаде няколко тъжби в съда.

Административният съд София – град (АССГ) отхвърли да анулира точките от заповедта, които плануват преустановяване на контракта за наем. Тогава БАБХ апелира на по-висока инстанция - пред Върховен административен съд.

Причината за отхвърли на Върховния административен съд съгласно постановлението, оповестено в понеделник, е, че БАБХ не е внесла в период дължимата държавна такса от 70 лева за касационно обжалване.

„ Като е наредил превод следобяд на последния ден и е употребил система за банково разплащане, която да разрешава подреденият превод да бъде импортиран на идващия ден, частният жалбоподател (БАБХ) самичък се е сложил в обстановка, в която дължимата сума да е импортирана от банката на идващия ден “, се споделя в определението на Върховен административен съд.

Според решението БАБХ би трябвало също да заплати на „ Евролаб 2011 “ 1250 лева разходи по делото.

" Евролаб 2011 " извършваше фитосанитарния надзор на граничния пункт " Капитан Андреево " , откакто договорът за наем на пространствата беше подписан в последния работен ден на 2021 година

В средата на 2022 година постоянното държавно управление на Кирил Петков реши да я в профил и да върне контрола на БАБХ. През юли Върховен административен съд възвърне контрола на частната компания.

През идващите месеци се появиха обвинявания в корупция, закани към политици, подозрения за контрабанда и пропуснати от страната изгоди за стотици милиони. Разкритията за частния надзор на " Капитан Андреево " бяха посочени от премиера в като една от същинските аргументи за рухването на кабинета му.

Управляващите в оставка споделиха, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала фитосанитарния надзор на един от главните сухопътни входове на Европейския съюз. Така казусът закупи популярност и в Европа.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР