Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата

...
Върховният административен съд (ВАС) отказа да се занимава с жалбата
Коментари Харесай

Административните съдилища не уважиха жалбата на бившия зам.-председател на ДАНС срещу уволнението му

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли да се занимава с жалбата на уволнения зам.-председател на ДАНС Недялко Недялков. Той от второто служебно държавно управление в първия мандат на президента Румен Радев.

За да приключи пълномощията му Министерският съвет се базира на текстовете от Закона за ДАНС, съгласно които зам.-председател на организацията се освобождава предварително " при тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и при дейности, които накърняват престижа на организацията ".
 Уволненият зам.-председател на ДАНС: Не сме подслушвали политици Уволненият зам.-председател на ДАНС: Не сме подслушвали политици
ДАНС не е подслушвала политици. Това е посочила вътрешната инспекция, от която отчет към този момент бил даден на премиера Стефан Янев и президент...

Недялков апелира, само че както на първа инстанция, и Върховен административен съд реши, че държавното решение не може да бъде оспорвано,. Засега не е ясно дали при този процес на събитията някогашният зам.-председател на ДАНС ще отиде на цивилен съд, откакто административните взеха решение по този метод.

На първа инстанция, арбитър Десислава Корнезова изяснява, че правното отношение сред страната и зам.-председателя и ДАНС е с трудово-правен темперамент и се контролира от нормите на Кодекса на труда. Прекратяването на това правно отношение става с два акта - административен акт на Министерския съвет и заповед на министър-председателя. Решението на държавното управление от 28 май е само съображение за издаване на втория акт, а неговата правда е производна от законността на първия акт. Затова и влязлото в действие решение на Министерски съвет за предварително преустановяване на пълномощията на зам.-председателя на ДАНС, обосновава и законосъобразното преустановяване на трудовото правно отношение, което е направено от премиера.

Преди да бъде уволнен Недялков, който беше апетитен от редица медии за " индивида на Пеевски в ДАНС ", с поста се раздели и ръководителят на ДАНС Димитър Георгиев.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР