Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на КПКОНПИ

...
Върховният административен съд (ВАС) остави в сила решението на КПКОНПИ
Коментари Харесай

ВАС остави в сила решение на КПКОНПИ за конфликт на интереси за главния архитект на Шабла

Върховният административен съд (ВАС) остави в действие решението на КПКОНПИ за открит спор на ползи във връзка с Татяна Нейкова – основен проектант на Община Шабла. Оставена е в действие и наложената от Комисията санкция в размер на 10 000 лева, присъдени са й и правосъдните разходи, оповестиха от пресслужбата на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество.

Производството против Нейкова е почнало след репортаж на Нова телевизия и изявления в страницата на Асоциацията на парковете в България в обществените мрежи. След събиране на голям брой доказателства е открито, че като основен проектант на Община Шабла, тя е одобрила капиталов план и е издала позволение за градеж на двуетажна жилищна постройка с разгърната застроена повърхност 173, 80 кв. м. през 2013 година в курортния комплекс на с. Тюленово. Сградата е на „ първа линия “, директно до бреговата линия. През 2016 година притежателят, на чието име е било издадено разрешението, е продал парцела на сина на арх. Нейкова.

На 02.01.2019 година, след съответна молба, още през същия ден основният проектант на община Шабла презаверила издаденото през 2013 година позволение за градеж, към този момент с титуляр нейния наследник, във връзка с периода на довеждане докрай на строителството. На 23.08.2019 година синът на арх. Нейкова е подал друго искане – за увеличение на застроената повърхност на обекта (313 кв. м.). Исканите корекции са били утвърдени от основния проектант на Община Шабла –майка на новия притежател, с нейна заповед от 26.08.2019 година

На 28 май 2020 година КПКОНПИ е открила спор на ползи за това, че в качеството си на разположение, заемаща висша обществена служба, арх. Нейкова е работила в частен интерес на обвързвано с нея лице – нейният наследник, като е презаверила документите за позволение за градеж и като е одобрила увеличението на застроената повърхност на обекта.

Решението на Комисията е обжалвано от Татяна Нейкова пред Административен съд – Добрич, който го анулира в едната му част и го оставя в действие в останалата. Делото е обжалвано по-късно и пред Върховен административен съд. Върховният съд удостоверява напълно решението на КПКОНПИ. Върховните съдии смятат, че следва да се изключи каквото и да е подозрение, че в тази ситуация дейностите на лицето, заемащо висша обществена служба, се управляват от частен интерес. Магистратите показват, че арх. Нейкова е следвало да заявява съществуване на подобен частен интерес и да си направи самоотвод в съответния случай. Според съда „ Следва да бъде регистрирана конкретиката на случая, получила медиен отзив и мощен публичен резонанс, спецификата на зародилите правни отношения, свързани с надзор върху строителство на българското Черноморско крайбрежие, и преценката на законодателя, касателно високата степен на социална заплаха на нарушаванията, с оглед значимостта на охраняваните публични ползи. “

Съгласно наредбите на ЗПКОНПИ, установяването на спор на ползи с влезнал в действие акт е съображение за наложителното освобождение на лицето от служба и за започване на инспекция на имущественото му положение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР