Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Административен

...
Върховният административен съд (ВАС) остави в сила определението на Административен
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на РИОСВ-Ст. Загора срещу отмяната на заповедта за спиране на ТЕЦ „Брикел“

Върховният административен съд (ВАС) остави в действие определението на Административен съд – Стара Загора, с което е спряно предварителното осъществяване на заповедта на Регионална ревизия по околната среда и водите /РИОСВ/ - Стара Загора за прекъсване на активността на Топлоелектрическа централа „ Брикел “. Въз основа на тази заповед на предприятието беше наложена насилствена административна мярка за прекратяване на индустриалната активност по Закона за запазване на околната среда, напомня Българска национална телевизия.

В разногласието пред Върховен административен съд по административно дело № 7209 от 2022 година висшите магистрати са се произнеси само във връзка с предварителното прекъсване на осъществяването на заповедта на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора.

Върховните магистрати одобряват, че разискването на твърдяните в жалбата на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора нарушавания от страна на " Брикел " във връзка със замърсяване на околната среда по съставен елемент атмосферен въздух и за нарушавания на условията на член 123в, т. 2 от Закона за запазване на околната среда по отношение на осъществяване на изискванията в комплексното позволение, е отвън предмета на правния спор по отношение на предварителното осъществяване на заповедта. Ако Върховен административен съд прегледа и разяснява тези изказвания, би се достигнало до изговаряне по разногласието всъщност, което е неприемливо в границите на актуалното частно произвеждане.

По всички посочени седем групи нарушавания, които са в детайли и детайлно разказани в претекстовете на атакуваната заповед, следва да се произнесе първоинстанционният съд като постанови решение всъщност по отношение на законосъобразността на процесната заповед и наложената с нея насилствена административна мярка.

Тричленният състав на Върховен административен съд установи, че определението на първоинстанционния съд е в сходство с образуваната трайна правосъдна процедура по този тип разногласия, съгласно която незабавното прекъсване на активността на Топлоелектрическа централа единствено по себе си води до причиняване на обилни и мъчно поправими вреди.

Тричленният състав на Върховен административен съд споделя напълно изводите на първостепенния съд по отношение на характерния темперамент на производството на сдружението и мястото му в сериозната инфраструктура на страната, според разпореждания на Закона за енергетиката и Директива 2008/114/ЕО на Съвета от 8 декември 2008 година по отношение на установяването и означаването на европейски сериозни инфраструктури и оценката на нуждата от възстановяване на тяхната отбрана и значи детайл, система или елементи от нея, намиращи се в държавите-членки, които са от главно значение за поддържането на жизненоважни публични функционалности, здравето, сигурността, сигурността, икономическото или общественото богатство на популацията, и чието нарушение или заличаване би имало обилни последствия в дадената държава-членка вследствие на опцията да се запазят тези функционалности.

Дружеството е в листата на стратегическите обекти и действия от голяма важност националната сигурност (Постановление на Министерски съвет № 181 от 20.07.2009 г.). Това значи, че активността на сдружението е от висок публичен интерес и надлежно незабавното й прекратяване преди влизане в действие на процесната заповед би уязвила значително този интерес.

От значение в тази ситуация е и събитието, че предварителното прекъсване активността на " Брикел " би довело до спад на равнището на язовир " Розов бунар ", който е разгласен за предпазена зона от министъра на околната среда и водите със заповед № РД-832/17.11.2008 година

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР