Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от граждани

...
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от граждани
Коментари Харесай

СОС финтира съда по делото за цената на билета в София

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане жалбите от жители против покачването на цената на билета за градския превоз в София с 60%.
С това си решение съдът е обезсилил решението на първа инстанция по делото, с което Административният съд анулира новата цена на билета.
20 дни преди съвещанието пред Върховен административен съд със свое Столичният общински съвет одобри напълно нова Наредба за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура, като анулира настоящата до приемането ѝ разпоредба, предмет на формираното дело.
Върховен административен съд в своите претекстове показва, че " откакто нормативният административен акт е анулиран, той е престанал да бъде част от позитивното право и по тази причина за оспорващите не е налице непосреден юридически интерес от анулацията на този акт, респективно от продължение на правосъдното произвеждане, което е формирано по оспорването “, прецизират от организацията.
Решението на Върховен административен съд е дефинитивно, само че е подписано с особеното мнение на арбитър Жанета Петрова, която е и ръководител. Тя споделя, че не е съгласна с претекстовете на сътрудници си Светлана Борисова и Аглика Адамова, че с новата разпоредба на общината е изнемощял правният интерес на жалбоподателите. " Всъщност те имат имат неоспорим интерес да открият незаконосъобразността на подзаконовия нормативен акт без значение от последвалата анулация ", се споделя в особеното мнение.
Делото против промени в наредбата за реда и изискванията за пътешестване с публичния градски превоз на територията на Столичната община бе заведено след тъжби на жители и на сдружението " Център за законодателни оценки и законодателни начинания ". През 2016 година без претекстове, общинският съвет одобри изменение в наредбата, съгласно което билетчето за еднократно пътешестване в градския превоз скочи с 60% и стартира да се продава за 1,60 лева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР