Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на

...
Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две жалби на
Коментари Харесай

ДПС – Доган с ход напред след ключово решение на ВАС

Върховният административен съд (ВАС) остави без разглеждане две тъжби на политическа партия Движение за права и свободи. Те са против отвод на Централната изборна комисия (ЦИК) за изтриване на регистрация за присъединяване в частични локални избори на 20 октомври.

Наред с това Върховен административен съд приключва производствата по двете каузи.

Решението е дефинитивно.

Върховните магистрати одобряват, че съдът не е постоянно сезиран с оборване на решението на ЦИК за частичните избори.

Съобразно показаното уверение от Софийски градски съд от 27 август, ръководители на Движение за права и свободи са Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, които съставляват партията дружно и поотделно, допълват от Върховен административен съд. Чл.10, ал.2 от Устава на Движение за права и свободи планува, че когато са определени двама ръководители, те извършват пълномощията си, избрани в ал.1, дружно и поотделно и вземат участие в състава и активността на органите на Движение за права и свободи, когато това е планувано в Устава.

Страна в производствата е партия Движение за права и свободи.

Нейните ръководители обаче, които могат да я съставляват поотделно, и чиито права са идентични, правят противоположни процесуални дейности. А точно: оборване на решението на ЦИК, отвод от оборване, отдръпване на отхвърли, отдръпване на отдръпването на отхвърли. Тези обстоятелства вършат невероятно установяването на действителната воля на правния индивид, страна в производството.

Тези противоположни процесуални дейности препятстват опцията на съда да откри дали волята на партия Движение за права и свободи като участник в изборния развой е да оспори решението на ЦИК по отношение на изтриване на регистрацията или да не стори това, излиза наяве още от претекстовете на съда.

С процесуалните си дейности представителите на политическата партия в действителност желаят от съда да замести волята на самата партия като непринудено съдружие на жители с изборни права, учредена съгласно Закона за политическите партии. Това обаче е в цялостно несъгласие с правилото на политическия плурализъм, открит в чл.10 от Конституцията на Република България и съставлява неприемлива интервенция в активността на партиите, имаща за цел да спомага за образуване и изложение на политическата воля на жителите, както и с правилото на безпристрастност на съда, се споделя в решението.

В него е посочено още:

В производството по регистрация за присъединяване в изборите, респективно изтриване на регистрацията, съдът не следва да позволява зародили сред двамата представляващи партия Движение за права и свободи разногласия, които, както към този момент се посочи, разполагат с идентични и равни права. Ето за какво съдът приема, че в съответната догадка не е сезиран с годно оборване на решението на ЦИК, заради което жалбата следва да бъде оставена без разглеждане, а производството по делото прекъснато.

SafeNews напомня, че през вчерашния ден ръководителят на Движението Делян Пеевски е изискал ЦИК да отдръпна заявката за независима регистрация на партията. Документът е импортиран от депутата Хамид Хамид, който Пеевски е упълномощил.

Източник: Върховен административен съд

Още вести четете в: България, Темите на деня За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР