Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповед на зам.-кмета на

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени заповед на зам.-кмета на
Коментари Харесай

Съдът отмени окончателно разрушаването на незаконна оранжерия в резиденцията на Доган

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно анулира заповед на зам.-кмета на община Бургас, съгласно която компания " Хермес Солар " би трябвало да отстрани противозаконна оранжерия от местността " Отманли " в лесопарк " Росенец ". Това стана ясно, откакто решението беше в понеделник.

Оранжерията е една от няколко здания на територията на лятната резиденция на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган в парк „ Росенец “, които през 2020 година прокурата за противозаконни, откакто установи голям брой нарушавания и данни за документно закононарушение. Това лято първата от тях.

с ръководител Таня Радкова и членове Анелия Ананиева и Радостин Радков. Като причина е посочено, че в заповедта за унищожаване на оранжерията не са разказани задоволително детайлно и ясно съответните постройки и тяхната повърхност. По делото са направени експертизи, които откриват, че въпросната сграда е сглобяема, с три свързани елементи - А, Б и В от железна структура с разнообразни размери, като общата повърхност на трите елементи е 912 кв.м.

Според съда обаче, написа Дневник, разказаният в заповедта градеж не е индивидуализиран в задоволителна степен, което " попречва опцията за подобаващ правосъден надзор на заповедта и сходството ѝ с използваните законови разпореждания ". В разпоредителната част на заповедта е подредено премахването на противозаконен градеж " оранжерия с приблизителна повърхност 500 кв.м ".

Върховен административен съд написа още, че съгласно административно-процесуалния кодекс издателят на акта би трябвало да потвърди безапелационно основанията за издаването на заповедта, което съгласно съдиите не е направено.

Дневник напомня, че компанията " Хермес Солар ", която е трябвало да отстрани оранжерията, е посочена от медийни изявления за близка до Доган.

Обвиненията в неправомерност на постройките пристигнаха, откакто през лятото на 2020 година водачът на " Демократична България " Христо Иванов опита да стигне до плажната линия в съседство на резиденцията на Доган, която е обществена благосъстоятелност.

Там беше от чиновници на Националната работа за защита (НСО), които не го позволиха. Освен за инспекции това стана и една от главните аргументи за всеобщите антиправителствени в цялата страна няколко дни по-късно, които продължиха месеци.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР