Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени въвеждането на Националната здравна

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отмени въвеждането на Националната здравна
Коментари Харесай

Съдът отмени въвеждането на здравната карта на Москов

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно анулира въвеждането на Националната здравна карта - една от най-сериозните промени от времето на здравния министър от Реформаторския блок Петър Москов, предава Clubz.

Документът на процедура бе преграда пред разкриването на нови лечебни заведения и разширението на съществуващи такива там, където няма потребност от това. Картата регламентираше и това Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) да може да подписва контракти с избран брой лечебни заведения в даден район, а не с всички лечебни заведения, които покриват стандартите. Регламентираше се и какъв запас от лечебни заведения, лекари, сестри и инсталация по места и дали той е задоволителен, под или над потребностите.

Решението на Върховен административен съд значи, че до момента в който Министерството на здравеопазването не издаде нова Здравна карта, няма съображение, на което да отхвърля откриване на нови лечебни заведения, даже в градове, в които те са в остатък като София, Пловдив и Пазарджик.

През 2016 година да вземем за пример комисията по здравната карта към министерството е издала 13 негативни мнения за потребността от откриване на още болнични кревати в отделения на съществуващи лечебни заведения. Според последния вид на Здравната карта единствено в осем от 28-те области на страната няма остатък на кревати за интензивно лекуване - Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Добрич, Видин, Шумен и Ямбол, напомня " Медиапул ".

Очаква се Министерството на здравеопазването да разгласява нов план на Национална здравна карта и да разгласи ще продължи ли да следва начертаната политика да не се финансират всички лечебни заведения на местата с остатък
Мотивът на съда за анулация на здравната карта не е друг от анулацията на други документи от промяната " Москов " - неспазена процедура. Картата всъщност е нормативен документ и е трябвало да бъде обнародван в " Държавен вестник ", а това не е направено, заради което документът е незабележим, излиза наяве от окончателното решение на петчленния състав на Върховен административен съд.
Здравната карта беше атакувана в съда от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето, който оспори и редица други здравни документи като наредби, медицински стандарти и т.н, които в следствие също бяха анулирани от съда.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР