Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак

...
Върховният административен съд (ВАС) окончателно отказа убежище на 27-годишния руснак
Коментари Харесай

Съдът отказа убежище на противник на Путин, нямало опасност да го преследват в Русия

Върховният административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли леговище на 27-годишния руснак Александър Стоцки, който напусна Русия незабавно след нахлуването в Украйна и стачкува против войната и против режима на Владимир Путин, предава правният уебсайт „ Лекс “.

Въпреки изказванията му, че в случай че се върне в Русия, ще бъде подложен на репресии или ще бъде изпратен на фронта, поредно Държавната организация за бежанците (ДАБ), Административният съд София-град (АССГ) и Върховен административен съд взеха решение, че за него няма такава заплаха, а в Русия, макар някои по-строги политики, има построени демократични институции.

Днес съставът на Върховен административен съд (председател Румяна Борисова, Светослав Славов-докладчик и Любомира Мотова) одобри, че Стоцки не е бил преследван в Русия и няма риск това да се случи в бъдеще, с цел да му бъде даден статут на емигрант. Според съда няма по какъв начин руснакът да получи и филантропичен статут, тъй като не е бил принуждаван да напуща Русия, а го е направил непринудено, а формалната власт там нямала негативно отношение към него.

През последните месеци Стоцки взе участие в няколко митинга против войната в Украйна, в това число и пред посолството на Русия, а Сдружение „ За свободна Русия “ организира манифестации в София, Бургас и Варна с апел към българските управляващи да дадат леговище, както на него, по този начин и на всички съперници на войната и Путин.

“Ако се върна в Русия, за мен има два разновидността – да ме вкарат в пандиза или да ме пратят на фронта. Аз не мога да съм част от това, не желая да съм измежду военнопрестъпници ”, сподели Стоцки, представен от „ Свободна Европа “, до момента в който чакаше окончателното решение на съда.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР