Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконна и отмени Наредбата

...
Върховният административен съд (ВАС) обяви за незаконна и отмени Наредбата
Коментари Харесай

ВАС поряза психопрегледите в МВР

Върховният административен съд (ВАС) разгласи за противозаконна и анулира Наредбата за психическата склонност в Министерство на вътрешните работи. Въпросният документ е доста значим, защото урежда разпоредбите за инспекция на годността за работа на държавните чиновници във ведомството при прояви на рисково държание, нападателни реакции, подозрения за корист с алкохол, хазарт или психоактивни субстанции, прочувствена ранимост, уплахи.

Наредбата бе атакувана от Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. Тя е анулирана от съда с аргумента, че е призната без аргументация за предстоящите финансови резултати и нужните средства за използването ѝ, както и без разбор на правото на Европейския съюз. Липсва и наложителната по закон предварителна оценка на въздействието.

Решението е на петчленен състав на Върховен административен съд и е дефинитивно. От него излиза наяве, че съдът поставя завършек на опитите на управленията на Министерство на вътрешните работи да ползват процесуални хватки. Преди време полицейският профсъюз оспори въпросната разпоредба в целокупност.

Тогава на първа инстанция тричленен състав на Върховен административен съд анулира единствено една наредба поради потребления в нея неразбираем израз „ батерия от принадлежности “, посредством които се прави психическото проучване на служителите на реда. Веднага Министерство на вътрешните работи я промени, като просто размени „ батерия от принадлежности “ с „ набор от методики “. На петчленен състав вътрешното министерство изиска да бъде анулирано решението с аргумента, че се е поправило. Съдът обаче освен не се съгласи, само че и анулира в този момент цялата разпоредба.

КАКВО ПРЕДВИЖДАШЕ НАРЕДБАТА

Министерство на вътрешните работи ревизираше всички чиновници за психична склонност, в това число при докладване или определяне, че те имат странни мисли, уплахи, мании, зависимости, меланхолия. Те са проучвани да вземем за пример при " постоянно повтарящи се безсмислени дейности (напр. придвижване в кръг, тръгване-връщане на едно и също място и т.н.) или пък при " ирационални изказвания (напр. поверие в лични свръхспособности, ирационални страхове от преследване).

Изследване се правеше при основаване на спорове, борба с сътрудници или жители или в случай че примерно банка заяви, че чиновник с заем при тях редовно забавя погасяването му. Проучване се правеше даже при " непрестанно тъмно въодушевление " или при " бледност, нездравословен външен тип, внезапна смяна в тежестта, трептене на ръцете ".

Изследването се правеше от специфична комисия, включваща психолози, в това число и от самото Министерство на вътрешните работи. Всеки, който откаже да бъде проучен, попълня специфична декларация със съответните последствия. Всяко изследване завършва с нарочна експертна психическа оценка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР