Върховният административен съд (ВАС) образува три дела по жалби срещу

...
Върховният административен съд (ВАС) образува три дела по жалби срещу
Коментари Харесай

Съдът образува три дела по жалби срещу решението новата Площадка №2 на АЕЦ Козлодуй да е обект с национално значение

Върховният административен съд (ВАС) образува три каузи по тъжби против решението на Министерски съвет от 2 август 2023 година, с което плануваната площадка за създаване на нова нуклеарна централа на Площадка №2 на АЕЦ " Козлодуй “ е избрана за обект с национално значение и за народен обект, оповестиха от съда.

Тримата жалбоподатели са притежатели на аграрни земи в региона на село Хърлец и желаят прекъсване на осъществяването на решението на Министерския съвет.

Предстои Върховен административен съд да се произнесе неотложно по жалбите.

В решението на Министерския съвет от 2 август т.г. се показва, че площадката е определена от " АЕЦ Козлодуй-Нови мощности " ЕАД и е утвърдена от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Също по този начин се добавя, че построяването на новата мощ е в сходство с Решение на Народното събрание от 12 януари т.г., с което се разпорежда на Министерския съвет да организира договаряния с държавното управление на Съединени американски щати по отношение на сключването на междуправителствено съглашение за създаване на нова нуклеарна мощ в АЕЦ " Козлодуй " с технология АР 1000. Според цитираното решение Министерският съвет следва да разгласи нуклеарната централа за „ обект с национално значение “ по смисъла на Закона за устройство на територията и за " народен обект " по смисъла на Закона за държавната благосъстоятелност. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР