Върховният административен съд (ВАС) нареди незабавно да бъдат прекратени проверките

...
Върховният административен съд (ВАС) нареди незабавно да бъдат прекратени проверките
Коментари Харесай

Съдът нареди на МВР да спре граничните проверки за неплатени глоби

Върховният административен съд (ВАС) подреди неотложно да бъдат прекъснати инспекциите на полицията за неплатени пътни санкции, осъществявани по сухопътните граници. Магистратите излязоха с, в което се споделя, че неспособността на страната да си прибере взиманията и да връчва в точния момент електронни фишове и актове не ѝ дава право да лишава свободата на придвижване на жителите.

Любопитното е, че ръководител на правосъдния състав е Соня Янкулова, която е някогашен заместник-министър на вътрешните работи. Другите съдии са Весела Андонова и Полина Богданова. Те се произнасят по едно от трите каузи, заведени против дейностите на Министерство на вътрешните работи против водачите с неплатени санкции.

Определението на съда се отнася до полицейските инспекции на " Кулата " и " Илинден " по границата с Гърция, само че е относимо към всички гранични пунктове.

" Липсва законово пълномощие на органите и на чиновниците на Главна дирекция " Гранична полиция “ да правят надзор по Закона за придвижването по пътищата, в това число инспекции за невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове и неплатени санкции в периода за непринудено заплащане при прекосяване на " Кулата – Промахон " и " Илинден – Ексохи ", се споделя в правосъдното решение.

Съдиите постановяват, че полицейските чиновници могат да ревизират самоличността на лицата, валидността и истинността на показаните документи – персонални и на автомобила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР