Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли искането

...
Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли искането
Коментари Харесай

Разблокират поръчката за 400 линейки, но накараха институциите да танцуват

Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли настояването за „ прекъсване на процедурата “, оповестена от Здравното министерство за доставка на 400 коли за спешна помощ. Определението е дефинитивно. И с това се дава зелена светлина на здравния министър да продължи поръчката, оповестява кореспондентът на .
Разиграването на институциите обаче е реалност, който е смехотворен, само че прекомерно мъчителен за обществото. Общата стойност на поръчката е съвсем 48,7 млн. лева, а стопирането ѝ бе поискано от компания „ Вайнман технолоджи “ ЕООД на Илия Станиславов.
Много съществени са подозренията, че тази компания е основана само за да попречи на значимата за центровете по „ Спешна помощ “ в цялата страна доставка на профилирани медицински коли. Подсказва го историческата поредност на събитията. И най-много фактът, че сдружението става юридически факт откакто поръчката за коли за спешна помощ към този момент е оповестена.
Решението за разкриване на процедура е от 16 март тази година. Фирмата е учредена на 4 април, вписана е на 26 април в комерсиалния указател. Към оня миг не може да се апелира законосъобразното оповестяване и механизмите за провеждането на поръчката, тъй като срокът за това е изминал.
На 28 май „ Вайнман технолоджи “ обаче подава тъжба в Комисия за защита на конкуренцията против удължените периоди с 38 дни за подаване на предложения и надлежно отварянето им.
Това удължение се постанова поради първото прекъсване на поръчката от компания „ Оксиджен проджектс “ ЕООД. Въпросната компания с шеф Христина Шахпазян не е стигнала до края. Отказала се е да апелира разпореждането на Комисия за защита на конкуренцията за отвод да образува произвеждане по нейната тъжба. И това дава право на министъра към оня миг да я продължи. Новата тъжба на 38-годишния Станиславов обаче отново я стопира за месеци. На 19 юни Комисия за защита на конкуренцията отхвърля настояването му да се наложи краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “.
„ При преценка на вероятните последствия от налагането на краткотрайната мярка, Комисия за защита на конкуренцията смята, че прекъсването на процедурата би оказало отрицателно влияние както върху възложителя, по този начин и върху обществото. Този извод следва от характерния предмет на публичната поръчка. Комисия за защита на конкуренцията приема, че в съответния случай прекъсването на процедурата ще рефлектира отрицателно върху ползите на обществото и в частност върху ползите на нуждаещи се от незабавна здравна помощ пациенти, които би трябвало да бъдат обслужвани с медицинските транспортни средства (линейки) “, се сочи в претекстовете ѝ.
На 22 юни Илия Станиславов апелира това определение на Комисия за защита на конкуренцията във Върховния съд. Ден по-рано – на 21 юни, Комисия за защита на конкуренцията отхвърля и жалбата му всъщност.
А тя е, че удълженият период не е задоволителен за претендентите да изготвят офертите си, а това съставлява значително нарушаване на императивни разпореждания на закона и нарушаване на правилата, посочени в него. Същото съгласно „ Вайнман технолоджи “ води до ограничение на конкуренцията посредством невъзможността на заинтригуваните лица да изготвят офертите си в избрания от възложителя период.

В претекстовете си Комисия за защита на конкуренцията обаче е показала, че в деня на подаването на жалбата здравният министър на 25 май отначало е удължил периодите за подаване на предложения и за отварянето им, което не е обжалвано. А това значи, че неговият акт е постоянен. В подобен случай правният интерес на жалбоподателя е изнемощял.
Последно в досегашната сага с колите за спешна помощ е определението на Върховен административен съд от петък, с което удостоверява, че с право Комисия за защита на конкуренцията е отхвърлила настояването за налагане на краткотрайна мярка „ прекъсване на процедурата “.
Сега следва министърът би трябвало да разблокира поръчката за 400 коли за спешна помощ като даде нови периоди за подаване на предложения и отварянето им, защото последните към този момент са изтекли във времето, когато поръчката е спряна.
Но при този твърдоглав интерес от нейния неуспех, надали гладко ще я довърши.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР