Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил избора на консорциума Еко

...
Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил избора на консорциума Еко
Коментари Харесай

Съд потвърди обществената поръчка за 85 млн. лв. във Варна, проверявана от прокуратурата

Върховният административен съд (ВАС) е удостоверил избора на консорциума " Еко превоз Варна ", като реализатор на част от социална поръчка за 85 млн. лева, проверявана от Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ). Това е записано в решение на съда, оповестено в уеб страницата му два дни преди Коледа - на 22 декември. Делото беше заведено от едноличното сдружение " Българска автомобилна промишленост ", което не беше позволено до класирането.

Поръчката е от 2021 година, а средствата за нея са отпуснати по Оперативна стратегия " Околна среда " като безплатна финансова помощ за закупуване на 60 електрически рейса и зарядни устройства за тях.

Въпреки това решение, информация за подписан контракт и доставка по него към момента няма, а въпроси към локалните управляващи остават без отговор.

Проверката на КПКОНПИ стартира в средата на ноември, а две седмици по-късно от там разпространиха известие, че резултатите от нея са изпратени на прокуратурата поради открити " данни за осъществено корупционно закононарушение от лица, заемащи висши обществени длъжности ". Според същото известие част от информацията е била събрана в хода на взаимна интервенция с Главна дирекция " Борба с проведената престъпност " на Министерство на вътрешните работи. Проверки на аналогични публични поръчки комисията на Сотир Цацаров стартира и в още две общини - Стара Загора и Враца.

Проектът на община Варна, част от който е проверяваната поръчка, е " Екологично чист превоз на Варна ". Той е създаден по процедура " Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух " с

общ бюджет от 605 млн. лева

и е финансиран по Оперативна стратегия " Околна среда 2014 - 2020 ". С аналогични планове за европейско финансиране с изключение на Варна, Стара Загора и Враца са кандидатствали още Бургас, Русе, Сливен, Перник, Плевен Хасково и София. Данните, отразени в онлайн осведомителната система за ръководство и наблюдаване на финансирането от фондове на Европейския съюз демонстрират, че всички 10 общини са подали плановете си в средата на 2019 година - малко преди приключването на крайния период за това.

Обществената поръчка на Варна , станала мотив за инспекцията

от комисията, ръководена от Сотир Цацаров, бе разграничена в две обособени позиции. Първата от тях - за доставка на единични рейсове бе извоювана от консорциума " Еко превоз Варна ". В него влизат две компании - едноличната " Еко бранд " и израелската " Чайна моторс " (China Motors Ltd).

Проверка на " Дневник " сподели, че " Еко бранд " е записана през 2016 година от Стефан Любенов и на 27 декември 2019 година е трансферирана на Ина Радославова - претендент за народен представител от Вътрешна македонска революционна организация на изборите от 4 април т.г. След прехвърлянето, шеф на компанията е станал Георги Александров, който сега ръководи, или взе участие в собствеността на близо 60 компании и сдружения с извънредно хетерогенен предмет на активност. Ина Радославова няма участия в други сдружения.

Досието на " Еко бранд " в Търговския указател съдържа един единствен годишен финансов доклад - за 2019 година Отразеното в него демонстрира, че на процедура

компанията няма капитал и не е развивала активност

само че има отговорности към снабдители и към Националния застрахователен институт. Всички тези обстоятелства не са попречили на " Еко бранд " да влезе в консорциума " Еко превоз Варна " дружно с израелската " Чайна моторс " (China Motors Ltd). Според проверяващия уебсайт Bird това е станало на 14 август 2020г. Скоро по-късно консорциумът е подал документи за присъединяване в търга за възлагане на публичната поръчка за доставка на 60 електрически рейса за градския превоз във Варна. И е спечелил една от двете позиции в нея.

Кои са " лицата, заемащи висши обществени длъжности " в Община Варна и кои от тях биха могли да имат отношение към публичната поръчка -.

Според портфолиото на израелската " Чайна моторс ", тя е основана през 2009 година и е измежду преобладаващите в израелската транспортна и инфраструктурна сфера. Компанията се занимава с импорт и посланичество на няколко водещи международни марки транспортни средства в Израел, измежду които и рейсовете Yutong. " Това е най-голямата индустриална компания в света, профилирана в научноизследователска и развойна активност, произвеждане и продажба на рейсове. Основният ѝ цех се намира в Джънджоу, Китай ", написа в уеб страницата на " Чайна моторс ".

Обособената позиция за доставка на двойни (съединени) електрически рейсове във Варна и зарядни станции за тях беше извоювана от различен консорциум - " Джи ди ей ". В него влизат едноличната компания " Авто инженеринг холдинг груп " и китайската " Голдън драган бус ".

Според формалната информация, поместена в корпоративния уеб страницата на китайското сдружение, то е учредено през 1992 година като джойнт венчър. Компанията разполага с три индустриални предприятия и има почти 4 хиляди чиновници с годишен индустриален потенциал от над 40 хиляди рейса. До момента те са изнасяни в страни от Азия, Близкия Изток и Южна Америка.

В тържествено известие, оповестено в същия уебсайт на 17 ноември - ден преди антикорупционната комисия да влезе за инспекция в Община Варна, написа следното: " На 7 ноември служащите от индустриалните линии на " Голдън драган " работиха непрекъснато, с цел да сглобят партида от 12-метрови електрически градски рейсове, които скоро ще дойдат в България и ще бъдат пуснати в употреба. Това отбелязва

нов стадий в експанзията на производителя

на рейсове на източноевропейския пазар ".

Партньорът на китайската " Голдън драган " в консорциума " Джи ди ей " е учредената през 2008 година еднолична компания " Авто инженеринг холдинг груп " на Юлиян Димов. В момента той взе участие в собствеността или ръководството на повече от 30 други компании. В разнообразни интервали от време огромна част от тях са влизали в консорциуми с задгранични компании за присъединяване в голям брой други търгове за възлагане на публични поръчки.

Според финансовия си доклад за 2019 година " Авто инженеринг холдинг груп " няма доходи и разноски в изключително огромен размер.

" Дневник " изпрати на формалните имейли на фирмите " Чайна моторс " и " Голдън драган " няколко въпроса, от чиито отговори би трябвало да стане ясно дали мениджмънтът им е осведомен за инспекцията на КПКОНПИ по процедурата на публичната поръчка, в която взе участие дружно с " Еко бранд " и " Автоинженеринг холдинг ". Други въпроси се отнасят до това по какъв начин и по кое време са открити бизнесконтактите им в България. До приключването на работата по този текст обаче отговори не бяха получени.

Дружеството " Еко бранд " и консорциума " Еко превоз Варна ", в което взе участие, не са оповестили никакви телефони или адреси за е-поща. От " Автоинженеринг холдинг " също не дадоха отговор на въпросите, които им бяха изпратени.

На 18 ноември - денят, в който от антикорупционната комисия разпространиха фотоси и информация за почналата инспекция в община Варна,

за реакция от администрацията на бяха нужни повече от шест часа

В известието, изпратено тогава до медиите се твърдеше, че " Възложител на публичната поръчка е общинското комерсиално сдружение " Градски превоз " ЕАД, а не администрацията на Община Варна " и затова цялата документи по организацията на търга е оповестена в уеб страницата на компанията.

По този мотив " Дневник " потърси Злати Златев, изпълнителен шеф на " Градски превоз ". " Цялата поръчка беше проведена от общинското дружество " Инвестиционна политика ", сподели той. Участието на сдружението в нея се свеждаше само до сключването на контракт за безплатно финансиране с Министерството на околната среда и водите през 2019 година и подписването от моя страна на Решение за избора на реализатор. Това обаче стана на съображение на седем протокола, направени от членове на общинската комисия. В нея имаше единствено един представител на " Градски превоз ", включен по мое гледище, с цел да зная въпреки всичко

какво се случва в хода на процедурата

сподели още Злати Златев.

Единствената реакция на варненския кмет Иван Портних след 18 ноември, когато антикорупционната комисия стартира инспекция на публичната поръчка за доставка на електрически рейсове за общинския градски превоз, беше изявление за " Дарик радио ". Според казаното от Иван Портних, през последните месеци в администрацията, която оглавява, имало инспекции от всевъзможни институции по най-различни тематики. " В момента работят АДФ и други структури, сподели кметът на Варна. Конкретно за инспекцията на КПКОНПИ оказваме цялостно подпомагане. Изискана ни е документи, за която имаме месец период да я предоставим ".

Портних обаче отхвърли да разяснява изказванията на КПКОНПИ за открита корупционна процедура при избора на реализатор на поръчката. " Това, което се е случило досега е това, което ви споделям, изясни той. Ние продължаваме да приготвяме документите, а откакто я получи, антикорупционната комисия я дава на прокуратурата, това е напълно обикновено ", сподели още той.

Независимо от решението, с което на 22 декември Върховния административен съд на процедура е удостоверил избора на " Еко превоз Варна " за снабдител на част от електрическите рейсове за градския превоз информация за подписан контракт и идна доставка към момента няма.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР