Върховният административен съд върна свързвана с енергийния бос Христо Ковачки

...
Върховният административен съд върна свързвана с енергийния бос Христо Ковачки
Коментари Харесай

Съдът върна Ковачки в играта за газовата връзка със Сърбия

Върховният административен съд върна свързвана с енергийния необут Христо Ковачки компания в конкуренцията за построяването на българското трасе на газовата връзка със Сърбия.

Окончателното изговаряне на съда анулира решение на възложителя на публичната поръчка за градежа на трасето " Булгартрансгаз ", с което предишния юни държавният оператор отстранява петима от общо 11-те претенденти поради нередности в офертите, класира останалите участници в процедурата и сдружение на канадската " Кенпайп Интернешънъл " и българския ѝ клон.

Трима от отстранените и двама от неуспелите на " Булгартрангаз " пред Комисията за защита на конкуренцията. Претенции имаха отпадналите от конкуренцията " Бонати С.П.А. - Клон България ", " Интербел 99 " и " Нова газ 2021 ", в която водещ участник е свързваната с Христо Ковачки " Атоменергоремонт ". Другите участници, оспорващи класацията, бяха " Айбиес-Интергаз " ДЗЗД, която предложи най-ниската цена от 129 798 657.54 лева без Данък добавена стойност, само че остана трета в класацията, и " Главболгарстрой " през сдружението " Интернешънал Газ ", което остана на второ място с предложение за 139 777 777.77 лева без Данък добавена стойност.

Антимонополната комисия и на петимата претенденти против избора на " Кенпайп " и разногласието отиде във Върховния административен съд (ВАС).

Междувременно пред октомври 2021 година " Кенпайп " се отхвърли https://www.mediapool.bg/kenpaip-se-otkaza-ot-gazovata-vrazka-sas-sarbiya-news327018.html да подписа контракт за поръчката и отдръпна офертата си за 62-километровия български сектор от газопровода от София през Калотина до Ниш. Така " Булгартрансгаз " (БТГ) промени решението си за избор на реализатор и дефинира " Интернешънал Газ " за победител. Това обаче също бе обжалвано пред Върховен административен съд от " Бонати " и свързваното с Ковачки сдружение.

Така в средата на февруари 2022 година Върховен административен съд излиза с решение, неподлежащо на обжалване, съгласно което се анулира променената ранглиста с избора на " Интернешъналгаз ", а БТГ е наказан да заплати правни разходи по воденото дело за 4500 лева на " Бонати " и за 15 хиляди лева за ДЗЗД " Нова газ 2021 ".

В началото на март съдът се произнася и по жалбите на ДЗЗД " Нова газ 2021 ", " Бонати " и " Интернешънал Газ " против решението на Комисия за защита на конкуренцията да не почете исковете им против избора на " Кенпайп ". Върховен административен съд открива, че антимонополната комисията не е решила вярно и постановява анулация на решението ѝ и на това съображение подрежда да се върне процедурата на стадия класиране на участниците и установяване на изпълнителя.

Също по този начин съдът преценя, че " Булгартрансгаз " погрешно не е приел в допълнение предоставени документи от страна на участника в " Нова газ 2021 " – " Атоменергоремонт ", и по този начин го е отстранил от поръчката. Така в новото класиране БТГ би трябвало да вземе поради и неговата оферта.

За " Бонати С.П.А. - клон България " обаче вярно е било преценено и от БТГ, и от Комисия за защита на конкуренцията, че е налице противоречие с критериите за асортимент, сложени от възложителя, написа в решението на

Така Върховен административен съд анулира решението на Комисия за защита на конкуренцията да остави без почитание жалбите на ДЗЗД " Нова газ 2021 " и на ДЗЗД " Интернешънал Газ " против първичната ранглиста и избора на " Кенпайп " за строител. Нея също я анулира и връща процедурата досега, в който " Булгартрансгаз " би трябвало да ревизира за сходство с критериите за присъединяване свързваната с Ковачки " Нова газ 2021 ".

При това състояние държавният газов оператор ще би трябвало да отвори нейната ценова оферта, която остана неразкрита поради отстраняването ѝ по механически аргументи, още веднъж да класира претендентите, само че без отдръпналата се " Кенпайп ".

Поръчката бе за 143 559 450 лева без Данък добавена стойност.

Консорциумът " Айбиес-Интергаз " ДЗЗД предложи най-ниската цена - 129 798 657.54 лева без Данък добавена стойност, само че остана трети в анулираната към този момент от съда ранглиста, поради техническата част от предлагането.

ДЗЗД " Интернешънал Газ " на " Главболгарстрой " с оферта за 139 777 777.77 лева в началото дишаше във врата на " Кенпайп " с минимална разлика, а след отдръпването на канадците бе определено за реализатор.

Нататък в класацията бяха швейцарско-турският консорциум " ИнтерСиПиВи Консорциум " с ценова оферта за 142 989 789.69 лева, следван от ДЗЗД " Евротранс " и обединяването ДЗЗД " ЧИС Газ – Климатроник ", чиито предложения обаче надхвърляха търсената от БТГ цена.

Газопроводът от София през Калотина до Ниш е с дължина 170 км и годишен потенциал 1.8 милиарда куб. м.

Макар че изборът на реализатор за сръбското трасе да потегли по-късно от процедурата в България, на 1 февруари 2022 година. 109-километровият газопровод от Цариброд до Ниш ще коства 85.5 милиона евро, което прави към 170 млн. лева

Българският сектор е с дължина 62 км и за реализацията му са предоставени безплатно над 55 млн. лева от европейската стратегия " Свързана Европа ". Останалите средства " Булгартрансгаз " взе назаем.

Ако офертата на ДЗЗД " Нова газ 2021 " не е фрапантно по-ниска от тази на " Айбиес-Интергаз " ДЗЗД и с доста по-добри механически параметри по отношение на предлагането на " Интернешънал Газ " не се чака да има промени в предходния избор на БТГ.

Каква ще е новата ранглиста сдружението счита да разгласи оптимално бързо, обявиха от БТГ пред Mediapool.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР