Върховният административен съд върна на Административния съд в София за

...
Върховният административен съд върна на Административния съд в София за
Коментари Харесай

ВАС върна делото срещу строежа на Струма край Кресна

Върховният административен съд върна на Административния съд в София за ново разглеждане дело против градежа на Пътна връзка " Кресна ", която е част от Автомагистрала " Струма ". С анулираното определение на административния съд е оставена без разглеждане тъжба на Сдружение за дива природа „ Балкани " против писмо на министъра на околната среда и водите и е прекъснато производството по делото.

Предмет на делото е писмо на министъра на околната среда и водите до шефа на АПИ, с копие до Министерство на районното развиване на благоустройството. В него е доказано, че не се изисква процедура по екологична оценка и оценка за сходство за план за доизграждане на пътна връзка  „ Кресна " по километража на Автомагистрала " Струма " на Лот 3.2, Лот 3.3, попадащ в обсега на Лот 3.2, землище на Кресна.

В писмото е посочено, че за капиталов план „ Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма " е извършена процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, в границите на която е осъществена процедурата по оценка за сходство и задачите на запазване на предпазените зони от екологичната мрежа Натура 2000 и процедурата е завършила с Решение по Оценка на въздействието върху околната среда от 2017 година на министъра на околната среда и водите, с което се утвърждава реализирането на капиталовия план.

В писмото е маркирано, че влязлото в действие Решение по Оценка на въздействието върху околната среда е задоволително съображение за одобряването на плана.

Върховните съдии обаче не са на това мнение. Те считат, че писмото е единствено едно мнение като стадий от цялостната процедура по правене и приемане на изменението на проекта.

Становището по екологичната оценка е крайният завършващ акт на едно особено нормативно регламентирано произвеждане, споделят съдиите.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР