Върховният административен съд спря изпълнението на част от текстовете в

...
Върховният административен съд спря изпълнението на част от текстовете в
Коментари Харесай

ВАС отхвърли текстовете в НРД, обвързващи плащането на болниците със заплатите

Върховният административен съд спря осъществяването на част от текстовете в Анекса към НРД за медицински действия 2020-2022, заяви. Става дума за текстовете, с които месечните стойности на здравноосигурителните заплащания за лечебните заведения се обвързват с размера на главните трудови хонорари на медицинските експерти по КТД. Отхвърлени са и текстовете, с които се преразпределят средствата в бюджета на болничното заведение, само че лимитират опцията да се получи възнаграждение в цялостен размер на осъществената активност при оказване на болнична здравна помощ, в случай че не са вярно преразпределени или надвишават контрактуваните предели.

Припомняме, че записването на възнагражденията на личния състав в НРД провокира напрежение в системата и.

Делото е формирано по тъжба против няколко разпореждания от Анекса на Национално съдружие на частните лечебни заведения, Сдружение на общинските лечебни заведения в България, както и други лечебни заведения. Според жалбоподавателите действието на съответните разпореждания може да аргументи обилни и мъчно поправими вреди на лечебните заведения и в още по огромна степен на здравноосигурените лица. Според тях има действителен и непосреден риск лечебните заведения да бъдат оставени без задоволителен финансов запас, което пък ще заплаши ползите на пациентите заради неспособност от страна на лечебните заведения за покриване на останалите разноски, свързани с консумативи, медикаменти и така нататък Жалбоподавателите акцентират още, че въпреки лечебните заведения да се финансират от НЗОК, това не трансформира правното им състояние на търговци и назовават съответните текстове „ нормативно вмешателство “. Специалният механизъм на финансиране не бил причина страната да се намесва и да дефинира по заповеднически метод разпоредбите на установяване на работната заплата.

Върховен административен съд е намерил за основателни настояванията за прекъсване на действието на оспорените разпореждания.

Съдът отбелязва, че с изменението на НРД в оспорените му елементи се планува, от 1 януари 2022 година се утвърждават месечни стойности на здравноосигурителните заплащания за лечебните заведения и се дефинира размерът на главните трудови хонорари на медицинските експерти като закрепена част от сумата, отпускана по всяка клинична пътека. Това обаче става посредством преизчисление и в допълнение договаряне на съответните размери в сходство с Колективния трудов контракт в бранш „ Здравеопазване “. Върховен административен съд отбелязва и че КТД не е оповестен в регистъра на Изпълнителната организация „ Главна ревизия по труда “. Отчита се и въведената глоба за несъобразяването с новоустановените правила за систематизиране по пера на средствата, отпускани по клинични пътеки от НЗОК, която съставлява понижение на заплащаните от Касата суми, макар условието здравната помощ да се резервира в цялостния й размер и качество.

„ Оспорените в жалбите разпореждания, от една страна преразпределят средствата в бюджета на болничното заведение, а въпреки това лимитират опцията да се получи възнаграждение в цялостен размер на осъществената активност при оказване на болнична здравна помощ, в случай че не са вярно преразпределени или надвишават контрактуваните предели. Поради задължението на лечебните заведения като реализатори по контракти да оказват здравна помощ на здравноосигурени лица и заради определянето на предварителни стойности за реализиране на активността на лечебните заведения това би могло да докара до ограничение на тяхната активност. Определянето на стойностите в границите на бюджета на НЗОК за болнична помощ ще докара до незаплащане на осъществени към този момент от лечебните заведения действия и това би довело до настъпване на обилни имуществени вреди за тях “, се споделя в определението на Върховен административен съд.

От НЗОК оповестиха за Zdrave.net, че ще апелират решението на съда пред петчленен състав на Върховен административен съд.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР