Върховният административен съд ще се произнесе по жалба срещу решение

...
Върховният административен съд ще се произнесе по жалба срещу решение
Коментари Харесай

Минчев: Внесена е жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се гласува само с хартиена бюлетина

Върховният административен съд ще се произнесе по тъжба против решение на ЦИК най-рано в понеделник, оповестиха за Българска телеграфна агенция от съда. От институцията допълниха, че няма дежурни сформира през почивните дни.

На съвещание нощес ЦИК реши на локалния избор на 29 октомври и на възможен втори тур гласуването да бъде единствено с хартиени бюлетини. Преди това денем на два следващи председателски съвета в Народното събрание беше разискван отчет на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване.

Общинските изборни комисии и органите на Министерство на вътрешните работи да не бързат с връщането на машините за гласоподаване в София и да изчакат развиването на проблема в днешния ден, сподели Минчев и добави, че ЦИК има основанието да преразгледа решението си. Докладът на ДАНС е в Народното събрание, само че не е с гриф секретно, съобщи депутатът и прикани да бъде публикуван. Докладът на ДАНС е до ръководителя на Народното събрание и той може да вземе това решение.

По думите му след последните промени в Изборния кодекс машинното гласоподаване, само че на процедура е още веднъж книжен, тъй като машината единствено отпечатва бюлетината.

Никола Минчев не се ангажира да каже дали може да се стигне до касирането на изборите, в случай че Върховен административен съд разгласи решението на ЦИК за незаконосъобразно. Според националният представител Васил Пандов може да има съображение.

ГЕРБ и ПП-ДБ приканиха отчетът на ДАНС да бъде оповестен

Докладът на ДАНС по отношение на машинното гласоподаване да бъде оповестен, приканиха с изявления във фейсбук от политическа партия ГЕРБ и съпредседателя на парламентарната група на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП - ДБ) Атанас Атанасов.

В известието си от ГЕРБ приканват министър-председателя Николай Денков да разгласява на уеб страницата на Министерския съвет отчета на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС), който съгласно тях няма гриф за сигурност. Докладът на ДАНС е изпратен до премиера, президента и ръководителя на Народното събрание, напомнят от ГЕРБ.

Те считат, че по този начин ще бъдат избегнати всевъзможни опити за политически спекулации. " Само след издание на отчета на ДАНС гласоподавателите ще могат да схванат въз основа на какви данни ЦИК спря машинното гласоподаване ", се показва в обявата.

" Като съпредседател на ПГ " Продължаваме промяната - Демократична България " приканвам ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да разгласява отчета на ДАНС, който няма гриф за сигурност, с цел да може българските гласоподаватели да схванат въз основа на какви " данни " ЦИК забрани машинното гласоподаване ", написа във фейсбук и Атанас Атанасов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР