Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита

...
Върховният административен съд потвърди окончателно решение на Комисията за защита
Коментари Харесай

Върховен съд постанови глоба от над 300 хил. лв. за "Кауфланд"

Върховният административен съд удостовери дефинитивно решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което е открит безсъвестен модел на държание от страна на комерсиалната верига " Кауфланд ", който води до нарушаване на Закона за защита на конкуренцията и до щета за потребителите

е от 2020 година С него тя открива, че веригата злоупотребява с по-силна позиция при договаряне. Санкцията за това бе 343 417 лева

В случая " Кауфланд " е прекратила продажбата на немалка част от асортимента на един снабдител за да му наложи избрани търговски условия, които са неизгодни за него, се показва в известието на съда. По този метод за предприятието, намиращо се в по-слаба позиция при договарянето, са настъпили отрицателни имуществени последствия.

Чрез непрекъснато изискваните от страна на " Кауфланд " понижения на доставните цени на предлагания от доставчика подбор (чрез разнообразни бонуси, рабати и отстъпки), както и посредством блокирането на огромна част от този подбор, доставчикът е бил подложен във финансова взаимозависимост от комерсиалната верига заради генерираната в съответния интервал загуба. Освен това системата от бонуси и отстъпки се употребява от " Кауфланд " за максимизиране на облагата му за сметка на финансовата загуба за доставчика, постановява съдът.

Той заключава, че в този случай опцията за увреждане на ползите на потребителите е директно обвързвана с недобросъвестните практики на веригата като с постигнатото понижение на доставните цени се обезпечава само облагата й, без това да води до понижение на крайната продажна цена на стоките.

Преди година Административният съд - София област анулира решението на комисията като постановява, че няма нарушаване на Закона за защита на конкуренцията. Впоследствие тричленен състав на Върховния административен съд отхвърля жалбата на веригата.

Съдът обосновано е приел, че държанието на търговеца съставлява безсъвестен модел на държание, който няма икономическа аргументация и посредством който се цели реализиране на по-ниска доставна цена на продуктите. Чрез този модел на държание икономическата полза е оставала напълно за комерсиалната верига и не се пренасяла върху потребителите, посредством надлежно понижение в продажните цени. Това е довело освен до стесняване на предлаганите артикули на съответния снабдител, само че и до понижаване на разнообразието от предлагани артикули, което единствено по себе си съставлява както действителна, по този начин и евентуална щета за потребителите, взема решение Върховният съд. Решението е дефинитивно.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР