Върховният административен съд отсъди, че плажът Велека вече няма да

...
Върховният административен съд отсъди, че плажът Велека вече няма да
Коментари Харесай

Стопанинът на плажа Велека ще бъде определен с концесия

Върховният административен съд отсъди, че плажът " Велека " към този момент няма да бъде даван чартърен, а предстои на дълготрайна концесия. Решението на съда е дефинитивно и идва измежду разногласия и митинги след миналогодишния опит за отдаване на концесия на незастроения плаж от страна на Министерството на туризма под управлението на Николина Ангелкова.

В съдружното съглашение на кабинета " Петков " се планува унищожаване на концепцията българските плажове и ски зони да се отдават на концесионни контракти. Правителственият приоритет е записан под №18 в сектор " Туризъм " от съглашението, което го слага като задача на същото министерство, само че под новото му управление.

Решение на Върховен административен съд за концесия Велека

Досега плажът бе стопанисван посредством отдаване чартърен, като дългогодишният наемател имаше ясно изразена позиция за запазване на природата в предпазена околност " Устието на река Велека ", в която се намира плажът. Граждани стачкуваха преди година в поддръжка на настояването на наемателя договорът да бъде продължен, което да разреши продължение на самодейностите му за запазване на дюните, ограничение на автомобилния превоз и потребление на рециклируеми принадлежности и съдове на плажа.

Доводът на предходното управление на Министерството на туризма в интерес на дълготрайно даване на концесия беше, че тя ще стимулира по-големи вложения на ползвателя. Граждани оспорват потребността от вложения, защото в предпазената околност създаване на инфраструктура е неразрешено и няма потребност от по-големи от поддържащи и контролни разноски. Опасения съществуват и за в допълнение разполагане на заведения по предпазената дюна на устието на Велека, която е и заливна повърхност на устието на най-голямата река на Странджа.

Плажът с изключение на национална предпазена територия е и част от две зони от " Натура 2000 ". Той е значимо място за наблюдаване на редки птици и до момента съумява да опази скъпи дюни макар мощната посещаемост. Именно поради незастроения ланшафт той е място на авантюристичен водни спортове и снимка.

В непосредственост до плажа към този момент има и апетити за застрояване, от южната му страна, където се намира село Синеморец. Одобрени са 32 градежа, въпреки и без общината да има общ организационен проект. Първият от тях към този момент е обект на правосъдни разногласия, като към Министерството на околната среда и водите са отправени претенции за насилствена административна мярка (ПАМ) за прекъсване на почналите градежи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР