Върховният административен съд отмени текст от Инструкция за реда и

...
Върховният административен съд отмени текст от Инструкция за реда и
Коментари Харесай

ВАС отмени изискването за писмено съгласие от втория родител за пътуване на деца извън страната

Върховният административен съд анулира текст от Инструкция за реда и организацията за реализиране на граничните инспекции на граничните контролно-пропускателни пунктове, издадена от министъра на вътрешните работи през 2015 година, оповестиха от съда.

Решението, което не е дефинитивно и може да бъде обжалвано , се отнася за член 48, ал.1, съгласно който при гранична инспекция на малолетни и малолетни български жители, напускащи територията на България, непридружавани от родителите, от придружителя или от самото лице се изисква документално единодушие за пътешестване от отсъстващия родител/родители , аставник или настойник - български жител.

Административно дело е от 2021 година по тъжба на физичеко лице, жител на Съединени американски щати , която оспорва инструкцията. Според жалбоподателя това опонира на редица разпореждания от закони, измежду които Конституцията, Семейния кодекс, Европейската спогодба за правата на индивида, Наказателния кодекс и Закона за протекция на детето.

Върховните магистрати одобряват, че не са спазени условията на Закона за нормативните актове за издание на плана на инструкцията на интернет страницата на съответната институция дружно с претекстовете и отчета.

Не е спазен и 14-дневният период за оферти и мнения по плана. По този метод административният орган е нарушил правилата на правда, тъждество и досегаемост, гласност и бистрота, а също по този начин - и правилата на аргументираност, непоклатимост, неприкритост и координация, при изработването на плана на нормативен акт.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР