Върховният административен съд отмени решението от 27.01.2015 г. на НС

...
Върховният административен съд отмени решението от 27.01.2015 г. на НС
Коментари Харесай

БЛС: Съдът обяви за нищожни лимитите на болниците за 2015 година

Върховният административен съд анулира решението от 27.01.2015 година на Народно събрание на НЗОК, с което бяха избрани лимитите на лечебните заведения за 2015 година.

Съдът удостоверява напълно претекстовете на Административен съд София град, който прогласи за оскъдни точка 2 и 3 на решението, с които се дефинират лимитите на лечебните заведения през 2015 година, оповестиха от Български лекарски съюз.

В претекстовете на решението се споделя, че наредбата на член 4, алинея 4 от ЗБНЗОК за 2015г. категорично планува, че Народно събрание на НЗОК разполага с пълномощие да одобри правила за изискванията и реда за установяване и изменение на стойностите по алинея 1, т. 1 и 2 –годишните общи стойности на разноските за всяка РЗОК и на разноските на изпълнителите на БМП.

Разпределението обаче следва да се извърши в границите на признатите със закона стойности. Никъде в ЗЗО или ЗБНЗОК не е планувана опция Народно събрание на НЗОК да дефинира „ размер на финансовите средства, които ще се разпределят по реда на разпоредбите ”, защото това би означавало да се заложат нови стойности на разноските за БМП, с което биха се иззели функционалностите на Народното събрание по приемане на Закона за бюджета на НЗОК.

Налага се краен извод, че Народно събрание на НЗОК няма подготвеност да приема размери на финансови средства за възнаграждение на дейностите за болничната здравна помощ, залагайки процентен механизъм по отношение на средствата, получени през 2014г. Единственото предоставено му пълномощие според член 4, алинея 4 от ЗБНЗОК за 2015г. е да дефинира реда, по който към този момент одобрените средства да бъдат разпределени сред отделните районни здравни каса и лечебните заведения, изясняват от БЛС.

„След като НЗОК не изиска актуализация на бюджета си, с цел да заплати дължимите на изпълнителите суми, защото в опазването на здравето няма предели, а планирани стойности и държавни задължения за покриване в цялостен размер на оказаната здравна помощ, то в този момент ще ги заплати с лихви и разноски“, показват още от лекарския съюз.

Какво може да бъде направено в резултат на решението на Върховен административен съд?
Според БЛС, изпълнителите на медицински услуги са в правото си да търсят дължимите им суми, в това число и отговорност за породените им вреди, само че стига да потвърдят претенциите си. Що се касае до вредите, с оглед правосъдната процедура и причините в Тълкувателно решение № 2 от 27.06.2016 година на Върховен административен съд, на обезщетяване по реда на чл.1, алинея 1 от Закона за отговорността на страната и общините за вреди подлежат всички потвърдени вреди, породени от анулирани самостоятелни и общи административни актове

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР