Върховният административен съд отмени решението на Административен съд - гр.

...
Върховният административен съд отмени решението на Административен съд - гр.
Коментари Харесай

ВАС смята, че местните власти могат да забранява пиротехниката

Върховният административен съд анулира решението на Административен съд - гр. София  по дело № 4439 от 2022 година и го връща за преразглеждане от различен състав. С

Текстовете постановат възбрана за потребление навън на пиротехнически произведения - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, с изключение на след категорично позволение от кмета на съответния регион. Забраната не се ползва за интервала от 18.00 ч. на 31-ви декември до 02.00 ч. на 1-ви януари.

Съгласно наредбата на член 3б , кметът на региона документално отхвърля издаването на позволение, когато " посоченото място на потребление на пиротехниката на междублокови пространства, при неприятни метеорологични условия, както и в случаите на член 60, алинея 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения ".
 Глоба грози гърмящите с фойерверки в София отвън оторизации 8-часов диапазон
Глоба грози гърмящите с фойерверки в София отвън оторизации 8-часов диапазон

Пиротехника може да се употребява от 18 ч. на 31 декември до 02 ч. на 1 януари

Магистратите от Върховен административен съд одобряват, че " решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушаване на съдопроизводствените правила и в несъгласие с материалния закон. Общинският съвет има пълномощия да приема разпореждания, които имат за цел да контролират публичните връзки по запазване и застраховане на публичния ред на територията на съответната община. Оспорените разпореждания са планувани точно в Наредбата за публичния ред на територията на Столична община.

От това следва, че общинският съвет не е излязъл отвън пълномощието си да планува правила, които имат за цел отбрана на публичния ред на територията на общината и спокойствието на популацията й. Следователно, задачата на оспорените разпореждания е да подсигурява отбраната на публичния ред на територията на Столична община и спокойствието на популацията й, отвън уредбата и случаите планувани със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ) ".

В поддръжка на изложеното, от Върховния административен съд показват и разяснението, обещано в Тълкувателно решение № 4/06.06.2008 година на Върховен административен съд, че нарушаване на публичния ред ще бъде налице когато се засягат публични връзки, свързани с реда и спокойствието, със сигурността на жителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР