Върховният административен съд отмени решение на пловдивските магистрати, свързано с

...
Върховният административен съд отмени решение на пловдивските магистрати, свързано с
Коментари Харесай

ВАС отразя инкасаторка от Синя зона да си купи общинска гарсониера в Кючука за 33 бона

Върховният административен съд анулира решение на пловдивските магистрати, обвързвано с продажба на общински апартамент на инкасаторка в Синя зона.  На съвещание при започване на годината Административният съд анулира решение на Общинския съвет, с което се дефинира цена за продажба на ведомствено жилище с оценка от 44 хиляди лв. за гарсониера на ул. „ Братя Бъкстон ” в Кючука.
Прочетете още
Общинската служителка бе атакувала цената на жилището, защото й се коства висока.  Сумата от 44 хиляди лв. е за апартамент от 37 кв.м – остаряло строителство, в напълно саниран панелен блок, състоящ се от стая с кухненски бокс, предверие, баня, тоалетна, тераса и маза от 7 кв.м. По време на делата на първата  инстанция се прави правосъдна експертиза, която дефинира пазарна цена от 33 200 лв. и заради това магистратите анулират решението на локалния парламент и го пращат  за ново гласоподаване.

Юристите на Общинския съвет обаче оспорват във Върховен административен съд решението на миналата инстанция и го печелят.

В претекстовете на  висшите съдии е записано, че пазарната оценка от вещото лице е направена вярно, само че признатата в правосъдно съвещание експертиза не е следвало да се кредитира от съда заради нейната неотносимост за този тип процедура по продажба на общинско жилище.

Според Върховен административен съд член 47 от Закона за общинска благосъстоятелност, която  е за продажба без търг и конкурс, няма обществени или други аспекти свързани с правоимащия наемател. Процедурата е била спазена от Общинския съвет, които са изготвили пазарна оценка съгласно закона. Също по този начин локалният парламент е органът, който самичък би трябвало да дефинира цената на своята благосъстоятелност, а експертиза в съда не може да вмени  обвързване за смяна на цената на жилището.

Поради това общинска служителка, в случай че желае да закупи жилището си ще би трябвало да заплати 44 000 лв., а също така и 1552 лв. разходи по делото.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР