Върховният административен съд отмени решение на Административен съд Враца и

...
Върховният административен съд отмени решение на Административен съд Враца и
Коментари Харесай

ВАС обяви за недействителен избора на общински съветници в Борован

Върховният административен съд анулира решение на Административен съд Враца и разгласи за нереален избора на общински съветници в община Борован, избран с решения на Общинската изборна комисия Борован, оповестиха от пресцентъра на правосъдната институция. Решението е дефинитивно.

В претекстовете на съда е записано, че изборът в една от изборните секции в с. Малорад е напълно изопачен и по отношение на гласоподавателите там е позволено нарушаване на основополагащите демократични конституционни правила, относими към изборното им право, изразяващо се в очевидно манипулиране на към този момент направения от тях избор. Попълването на преференции от членове на СИК в подадени бюлетини, в които не са вписани такива, или вероятно дописването на преференции при към този момент налични, което би направило бюлетините недействителни, всъщност значи пренареждане на персоналния избор на гласоподавателите и съставлява тежко и значително нарушаване на изборния развой, излиза наяве още от решението. 

Обективната липса на данни за броя на преправените бюлетини и за кои партии и претенденти за общински съветници се отнасят, значи, че фрапантно са нарушени изборните права на непостоянен брой гласоподаватели от изборна секция 060500005 с. Малорад, което безспорно би се отразило на крайния избирателен резултат. 

Според висшите съдии установените нарушавания постановат анулацията на решението на първоинстанционния съд и вместо него постановяване на ново, с което се афишира за нереален оспорения избор на общински съветници в община Борован.

На 30 октомври 2023 година беше подаден сигнал към Общинската изборна комисия (ОИК) в Борован за манипулиране на бюлетини по време на броенето, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на комисията Димитър Попов. За случая е докладвано на полицията и на дежурен прокурор, посочи Попов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР