Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11 август

...
Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11 август
Коментари Харесай

Административният съд отмени наредба за безвъзмездна помощ за къщите за гости в селските райони

Върховният административен съд анулира Наредба № 30 от 11 август 2008 година за изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ по размер " Разнообразяване към неземеделски действия " от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година, издадена от министъра на земеделието и храните.

Причината са основни нарушавания на административно индустриалните правила. Делото е било формирано по тъжби на Сдружение „ Работещи къщи за посетители " и няколко еднолични търговци.

Според висшите магистрати при издаването на наредбата не са спазени условията на Закона за нормативните актове.

Според тези разпореждания при изработването на план на нормативен акт би трябвало да се зачитат правилата на аргументираност, непоклатимост, неприкритост и координация.

За да бъде изпълнено условието планът да е аргументиран, процесът по изработването му да е открит и окончателния му вид да е координиран с лица и организации, имащи отношение към публичните връзки, предмет на правно контролиране.

Авторът на плана е задължен да го разгласява на интернет страницата на съответната институция дружно с претекстовете, надлежно отчета, като на заинтригуваните лица се дава минимум 14-дневен период за оферти и мнения.

В показаната пред Върховен административен съд административна кореспонденция липсват доказателства, които да открият по безспорен метод от коя до коя дата и на коя тъкмо интернет страница е бил оповестен плановия текст на наредбата.

Не единствено не излиза наяве дали са оповестени претекстовете към плана, освен това – такива изобщо не били показани. Следователно нито се открива тяхното съществуване изобщо, нито е допустимо да се ревизира наличието им.

Неспазването на законовите разпореждания съставлява значително нарушаване на административните правила, защото не разрешава на заинтригуваните страни да образуват мнение по отношение на претекстовете, както и да вземат участие дейно в приемането на акта, споделят съдиите.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР