Върховният административен съд отмени Наредба от 2008 г. за условията

...
Върховният административен съд отмени Наредба от 2008 г. за условията
Коментари Харесай

Наредба за финансиране за къщи за гости от 2008 г. стигна до ВАС и бе отменена

Върховният административен съд анулира Наредба от 2008 година за изискванията и реда за даване на безплатна финансова помощ по размер " Разнообразяване към неземеделски действия " от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2007 - 2013 година, издадена от министъра на земеделието и храните.

Решението на Върховен административен съд е въз основата на открити основни нарушавания на административно индустриалните правила. Административното дело е формирано по тъжби на Сдружение " Работещи къщи за посетители " и няколко еднолични търговци през 2023 година

Върховните магистрати одобряват, че при издаването на наредбата не са спазени условията на и. Според тези разпореждания изработването на план на нормативен акт се прави при ценене на правилата на аргументираност, непоклатимост, неприкритост и координация. За да бъде изпълнено условието планът да е аргументиран, процесът по изработването му би трябвало да е открит и окончателния му вид да е координиран с лица и организации, имащи отношение към публичните връзки. Съставителят на плана е задължен да го разгласява на интернет страницата на съответната институция дружно с претекстовете, надлежно отчета, като на заинтригуваните лица се дава минимум 14-дневен период за оферти и мнения.

В показаната пред Върховен административен съд административна кореспонденция липсват доказателства, които да открият от коя до коя дата и на коя интернет страница е бил оповестен плановия текст на наредбата. Не единствено не излиза наяве дали са оповестени мотивите/доклада към плана, само че такива изобщо не са показани по делото. Следователно нито се открива тяхното съществуване, нито е допустимо да се ревизира наличието им.

Според Върховен административен съд нарушаването на тези разпореждания от Закон за нормативните актове е задоволително съображение за анулация на подзаконовия нормативен акт.

Припомняме, че през 2018-19 година се развихриха свадите към къщите за посетители, като даже заместник-министър бе уволнен, предаден на съд и. Става въпрос за Александър Манолев, който е прочут у нас на първо място със абсурда Апартаментгейт, препълнен в Къщи за посетители.

като заместник-министър на стопанската система в държавното управление на Бойко Борисов през април 2019 година, откакто за приемане на заем посредством показване на погрешни сведения, за приемане на средства от еврофондовете, с които е издигната къща за посетители край Сандански. Въпросната къща се оказа в листата на ДФЗ с компаниите, които ще по ПРСР, а усвоената сума е 391 хиляди лв..

През февруари месец 2021 година делото против някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев за къщата му за посетители. Този състав на съда не разкрил задоволително доказателства за нарушаване.

През август 2021 година за спор на ползи на Александър Манолев. Вместо това КПКОНПИ, която е обвинител, е наказана да заплати 6 000 лв. на Манолев за разходи по делото.

През май 2023 година Окръжната прокуратура в Благоевград стачкува присъда на съда, с която обвинените Александър Манолев и неговата позната Анна Димитрова са приети за почтени.

Последно се очакваше Софийският апелативен съд да се произнесе по импортирания от прокуратурата митинг против оправдателната присъда.
 Прокуратурата упорства за присъда за
Прокуратурата упорства за присъда за " къщата за тъща " на Александър Манолев

Предстои Софийският апелативен съд да се произнесе
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР