Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на Административен съд

...
Върховният административен съд отмени като незаконосъобразно решението на Административен съд
Коментари Харесай

ВАС отмени решението, което обяви за дискриминация задължителните ваксини като условия за посещение в детски градини

Върховният административен съд анулира като незаконосъобразно решението на Административен съд – Сливен, което в края на октомври предходната година разгласи за дискриминационно условието за слагане на ваксини на децата като наложително за посещаване в детска градина.
Административно дело № 954/2020 беше формирано по три касационни тъжби, подадени надлежно от шефа на Регионална здравна ревизия (РЗИ) – Сливен, Комисията за отбрана от дискриминация и министъра на опазването на здравето.
Спорът касае отводът на РЗИ –Сливен да допусне посещаване в общинска детска градина на дете, на което не са сложени наложителните ваксини според Имунизационния календар на Република България. Впоследствие неговите родители подадоха тъжба за дискриминация пред Комисията за отбрана от дискриминация, която от своя страна не открива твърдяната дискриминация. Именно решението на КЗД след това е атакувано пред Административен съд – Сливен, който приема съществуване на дискриминация.
Върховните магистрати одобряват, че условието за показване на данни от персоналния доктор за имунизационния статус на детето като изискване за банкет в детска градина няма дискриминационен темперамент, тъй като не опълчва едни групи деца на други. То е ориентирано само към основаването на подобаващи условия за реализиране на откритите и приети за законосъобразни от съда наложителни планови имунизации и реимунизации на деца, с оглед гарантиране осъществяването на конституционното обвързване на страната за отбрана ползите на децата и запазване на здравето и живота им.
Върховният административен съд приема, че плануваните в закона и в Наредбата наложителни имунизации се вършат за предотвратяване на жителите от заразни заболявания, които могат да прераснат в епидемии. Чрез тях страната съхранява здравето и живота на всички български жители, освен на тези, които подлежат на имунизация. Задължителното ваксиниране на избрани лица против избрани заразни заболявания е съобразено с условията на международните здравни организации. Целта на закона е да не бъде сложено в риск здравето на жителите като народен приоритет, обезпечен от страната, в това число посредством реализиране на контрол над заразните заболявания.
Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР