Върховният административен съд отхвърли жалбата на срещу решение на ЦИК,

...
Върховният административен съд отхвърли жалбата на срещу решение на ЦИК,
Коментари Харесай

Съдът отхвърли жалбите срещу решението на ЦИК за броенето на всички разписки

Върховният административен съд отхвърли жалбата на против решение на ЦИК, след което се броят всички контролни разписки от машините за гласоподаване. Върховните магистрати одобряват, че жалбата е неоснователна, а при постановяване на решението не са позволени нарушавания, които да обуславят неговата анулация.

Основното изменение в Методическите инструкции е направено с решение на ЦИК, което е влезнало в действие. С това решение е планувано броене на контролните разписки да се прави от 30% от секционните изборни комисии, избрани на инцидентен принцип с настрана решение на ЦИК. С атакуваното решение това е изменено, като вместо това е планувано броене на контролните разписки да прави 100% от секционните изборни комисии.

Изменението в тази тенденция обаче не е в несъгласие с решение от 4 ноември по административно дело №10928/2021г. на Върховен административен съд, показват съдиите. " Така е, тъй като в последното решение типът и размерът на преброяването на контролните разписки категорично са разисквани в претекстовете на правосъдното решение ", се показва в правосъдното решение.

Изрично е посочено, че " според член 57 ИК Централната изборна комисия има контролни пълномощия върху активността на изборните комисии, както и да дава методически инструкции за работата им.

С оглед тези пълномощия и законовата делегация по чл.57, ал.1, т.29 ИК, по отношение на чл.271, ал.2 ИК, комисията може да укаже контролно броене на отпечатаните от системата разписки. Определянето на типа и размера на контрола - непълен или цялостен, е напълно в подготвеност на Централната изборна комисия. Този надзор не влиза в несъгласие с избрания от кодекса метод за отчитане на резултата от машинното гласоподаване по чл.271, ал.1 ИК и не може да го промени ", стимулират се още съдиите.

Затова оспореното решение освен не е в несъгласие с решението на Върховен административен съд, а в противен случай - доводите против размера на преброяването на разписките са счетени за неоснователни и е отхвърлена жалбата в частта за броене на контролните разписки от всички СИК. дни преди изборите поради информацията към по-големия брой машини, импортиран в страната, и подозренията на ГЕРБ, че се готвят операции на изборния резултат посредством тях и посредством подправени преброителни карти. Предложението за това беше направено от Емил Войнов (БСП).

След това Росица Матева предложи и спомагателен одит посредством извадково преброяване поради предстоящи голям брой неточности на преброителите, само че то не беше признато. Така контролните разписки ще се броят ръчно във всички секции, в които има машини, както в страната, по този начин и в чужбина.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР