Върховният административен съд отхвърли жалбата на Коалиция ГЕРБ – СДС“

...
Върховният административен съд отхвърли жалбата на Коалиция ГЕРБ – СДС“
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбите на ГЕРБ, разписките от машините няма да се броят |

Върховният административен съд отхвърли жалбата на Коалиция „ ГЕРБ – Съюз на демократичните сили “ против решението на ЦИК с което са признати Методически инструкции за секционните изборни комисии в за изборите за Народното събрание 11 юли при гласоподаване с машини.

От ГЕРБ оспорват няколко елементи от напътствията на ЦИК. Една от оспорените елементи от решението на ЦИК е за това по какъв начин членовете на СИК оказват подпомагане, в случай че гласоподавателят изпитва усложнение с гласуването, при опазване тайната на вота. Другите оспорени елементи са за дейностите на СИК при " непреодолими външни условия, свързани с машинното гласоподаване " и " след попълване на протокола ", неговото приемане и обработка от РИК.

Основната тъжба на ГЕРБ е против решението на ЦИК, че разписките от машините няма да се броят след края на гласуването. 

След разбор на закона от Върховен административен съд декларират, че Изборният кодекс не планува преди пакетирането на контролните разписки от машинното гласоподаване да бъдат преброявани.

Магистратите означават също, че Изборният кодекс разпорежда, че след привършване на гласуването секционната изборна комисия регистрира резултатите от машинното гласоподаване в изборната секция посредством печатане на протокол от системата при съблюдаване на наредбите на този раздел по ред, избран от ЦИК.

От член 271 ал.1 от Изборния кодекс следва изводът, че единственият метод за отчитане на изборния резултат е посредством печатане на протокола от системата. Протоколът на секционната изборна комисия е единственият формален документ, който удостоверява броя на подадените гласове, допълват от Върховен административен съд. Съдиите показват, че законодателят не е въвел други начини и способи за отчитане на изборния резултат, включително и посредством инспекция на вота, отразен в контролните разписки.

Контролната квитанция няма темперамент на документ, отразяващ вота на гласоподавателя, показват от висшия съд. Като означават, че Изборният кодекс не съдържа условие за инспекция и броене на контролните разписки, защото кодексът показва, че дължимото сходство е във връзка с доказаните гласове от машинното гласоподаване и отпечатаните от системата контролни разписки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР