Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд

...
Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд
Коментари Харесай

Окончателно: Разрешителното за строежа в Алепу е нищожно

 Върховният административен съд остави в действие решението на Административен съд - Бургас по административно дело №1093/2020 година, с което за незначително е оповестил разрешителното за cтpoитeлcтвoтo нa ĸypoртен комплекс в зaщитeнaтa мecтнocт Aлeпy. Това е позволение за градеж № 100/10.09.2018г., издадено от основния проектант на община Созопол, в интерес на " Алепу Вилидж " АД, представлявано от " Черноморска лизингова компания “ ЕООД за градеж: курортен комплекс " Алепу Вилидж “ /етапно строителство/; Първи стадий – " подсилване на свлачище " Алепу Вилидж “ “; Втори стадий – " курортен комплекс “ с обща разгъната повърхност от над 9246 кв.м.

Решението по административно дело № 4725 от 2021 година е дефинитивно.

Върховните магистрати одобряват изводите на първоинстанционния съд, че капиталовите планове, въз основа на които е издадено процесното позволение за градеж, са издадени на името на разположение, посочено като възложител, което няма такова качество. Инвестиционните планове са издадени на името на " ГБС-Турс " ЕАД /с променено към този момент название, само че за изясненост ще се сочи като " ГБС-Турс " ЕАД/, а не на титуляра на разрешението за строеж- " Алепу Вилидж " АД. Съгласно член 148, алинея 4 от Закона за устройство на територията разрешението за градеж се издава на възложителя въз основа на утвърден механически или работен капиталов план, а по смисъла на член 161, алинея 1 Закон за устройство на територията възложител е притежателят на парцела, лицето, на което е учредено право на градеж в непознат парцел и лицето, което има право да строи в непознат парцел по силата на закон.

Според член 144, алинея 1 от Закона за устройство на територията капиталовите планове, по които се издава позволение за градеж, се съгласуват и утвърждават след документално заявление на възложителя и след показване на изброените в наредбата документи. В сегашния случай тези разпореждания са нарушени.

В случая с позволение за градеж №24/26.02.2018 година на " Алепу Вилидж " АД се позволява: " подсилване на свлачище ", а с позволение за градеж №100 от 10.09.2018 година се позволява Първи стадий – " подсилване на свлачище " на същото лице и за същия парцел. Разрешението за градеж за подсилване на свлачище е влезнал в действие административен акт, който не е бил отдръпнат или анулиран от издалия го административен орган. В тази връзка показаната декларация от 28.08.2018 година от представител на " Алепу Вилидж " АД, че заради настъпили промени в метода на създаване позволеният градеж няма да бъде стартиран и осъществен, е без правно значение за съществуването на това позволение като постоянен, влезнал в действие административен акт. След като този акт е публикуван, той поражда своите правни последствия, които не могат да бъдат отречени с изключение на посредством анулацията му от органа или съда или посредством отдръпването му. След като този акт е разрешил подсилване на свлачище, административният орган няма подготвеност да издава същия акт, който повтаря същото предписание във връзка с същия парцел и лице, въпреки и разказан като първи стадий от позволеното строителство по позволение за градеж № 100/2018 година Такова повтаряне по отношение на предмета на разрешението за градеж е неприемливо, защото не може да се издава ново позволение за градеж, който към този момент е бил позволен с влезнал в действие административен акт. Издаденото ново позволение за градеж за подсилване на свлачище на същия титуляр е отвън компетентността на органа, който към този момент се е произнесъл по идентично искане- разрешаване на градеж - подсилване на свлачище, заради което издаденото позволение за градеж № 100/10.09.2018 година е незначително и на това съображение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР