Върховният административен съд остави Борислав Сарафов като и.ф. главен прокурор,

...
Върховният административен съд остави Борислав Сарафов като и.ф. главен прокурор,
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалбата на Атанас Славов срещу избора на Сарафов

Върховният административен съд остави Борислав Сарафов като и.ф. основен прокурор, като отхвърли дефинитивно жалбата на правосъдния министър Атанас Славов против избора му.

Според Върховен административен съд Славов няма юридически интерес да нападна вота за Сарафов, тъй като по закон той не зависи от Пленума на Висш съдебен съвет (в който министърът членува), а единствено от Прокурорската гилдия.

" С избора на и.ф. основен прокурор не са отнети права, с които министърът разполага, заради което липсва засягане на правната сфера на министъра от издадения акт ", се споделя в решението на петчленния съвет на Върховен административен съд.

Парадоксално - макар че министърът на правораздаването има конституционно право да предлага кандидатура за основен прокурор или да внася искане за премахване на Тримата огромни, Върховен административен съд взема решение, че казусът със Сарафов излиза от тази догадка, тъй като законът е оставил опцията за преценка на изпълняващ функционалностите в ръцете на Прокурорската гилдия.

Борислав Сарафов беше избран за краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор на 16 юни, ден откакто Висш съдебен съвет уволни Иван Гешев поради уронване престижа на правосъдната власт.

Изборът му като правоприемник на Гешев предизвика голям брой рецензии поради ролята на Сарафов в ръководството на прокуратурата и следствието през последните 10 години и поради обвиняванията против него за това, че има връзка с корупционната скица " Осемте джуджета " на търсения Пепи Еврото.

Атанас Славов оспори вота пред Върховен административен съд, като твърдеше, че сходна процедура е от компетентността на по-широкия формат на кадровия орган на правосъдната власт.

Мандатът на Висш съдебен съвет изтече от дълго време, само че Народното събрание отсрочва с години избора на нови членове - първо, поради липса на политическо болшинство, а в този момент, и поради идните нови промени в Конституцията в частта за правосъдната власт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР