Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Сдружение за

...
Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на Сдружение за
Коментари Харесай

ВАС отхвърли жалба на еколози срещу магистрала Струма

Върховният административен съд остави без разглеждане жалбата на „ Сдружение за дива природа Балкани “ срещу Разрешение за градеж на дребен сектор от автомагистрала " Струма ".

Разрешителното се отнася за градеж на дребна част от трасето - пътен възел в края на автомагистралата в посока Кулата - София. Върховните магистрати оставят жалбата без разглеждане, защото одобряват, че оспорващото съдружие няма качеството на заинтригувано лице. В определението магистратите обрисуват другия кръг лица с юридически интерес, когато става въпрос за оборване на актове по Закона за устройство на територията и по Закона за запазване на околната среда.

Понятието " наранена общност " по Закона за запазване на околната среда засяга кръга на лицата с юридически интерес да оспорват актове като решения по Оценка за влияние на околната среда (ОВОС) и Подробен организационен проект (ПУП), които подлежат на независим правосъден надзор. Разрешението за градеж обаче попада в приложното поле на различен специфичен закон – Закона за устройство на територията, и точно той обрисува друг кръг на лицата с юридически интерес от оборване на този тип актове. Следователно постановеното категорично предписание за допускане на авансово осъществяване на разрешението за градеж за правата от автомагистрала „ Струма “ не предстои на обжалване от " наранена общност " по смисъла на Орхуската спогодба.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР